„Srbija će na kraju imati 10-12 banaka“

„Verujem da će na kraju Slovenija imati šest banaka, a Srbija najviše 10-12 banaka,“ ocenio je Blaž Brodnjak, generalni direktor NLB Grupe, na panelu o bankarskom sektoru u okviru Kopaonik biznis foruma i  dodao da konsolidacija bankarskog sektora još nije ni blizu kraja.

On je rekao da je srpsko tržište jako fragmentirano, ali da je i dalje najzanimljivije za investitore, dok je u ostalim zemljama regiona taj interes znatno manji, prenosi Biznis.rs.

 „Austrijske grupe su totalno izgubile apetit za Sloveniju, ali ima nas koji smo spremni ulagati u region. Srbija je najinteresantnija zbog ekonomskog pragmatizma vlasti koji se praktikuje već godinama i čiji rezultati privlače strane investitore. Srbija će rasti, najveća je u regionu, i tu će biti najveća konkurencija. Ako se neko povuče sa srpskog tržišta sigurno će se naći bar četiri ili pet drugih igrača da uskoče i da se „pobiju“ za to mesto“, istakao je Brodnjak.

On je napomenuo da dešavanja u Ukrajini donose jednu sasvim novu paradigmu, koje možda još nisu svi dovoljno svesni. Prema njegovim rečima, stvaraju se dva pola u Evropi i pitanje je kako će se naš region postaviti, što je strateško geopolitičko pitanje. Od toga će zavisiti koji investitori bi mogli da budu prisutniji u narednom periodu.

„Ja sam veoma zabrinut. Nadam se da ćemo se kao region povezati snažnije nego ikad, da idemo u pravcu EU i da zaokružimo bezbednosnu situaciju jer je to preduslov za dolazak investitora. Politički rizici su veoma bitni, jer su investitori veoma osetljivi u tom pogledu“, zaključio je Blaž Brodnjak i najavio prvi dan investitora u istoriji NLB grupacije, koji će biti održan 12. maja u Beogradu, gde se očekuje 150 analitičara i investitora.

Konsolidacija dovodi do maksimalizacije profita

Predrag Mihajlović, predsednik IO OTP banke Srbija, smatra da je konsolidacija deo procesa koji bi trebalo da dovede do maksimiziranja profita, a trenutno deset najvećih banaka u Srbiji ostvaruje 90 odsto profita.

„Prilikom akvizicija i integracija morate da uradite ceo proces, a da klijent to ne oseti. Nažalost, osetiće u nekoj meri, jer neko mora da promeni broj računa, neko dobija novu kreditnu partiju i taj odnos sa klijentima je možda i najosetljiviji deo“, ističe Mihajlović.

I Predrag Milenović, član Izvršnog odbora Banca Intesa, smatra da će trend konsolidacije tek biti prisutan, a motivi su različiti, poput priprema za predstojeću digitalizaciju, rasta prinosa na kapital…

„Biće i drugih motiva za akvizicije, poput geografske prisutnosti ili kupovine određenih servisa. Svakako se konsolidacija sektora nastavlja, a mislim da će i drugi učestvovati pored banaka, poput fondova ili tehnoloških kompanija. Podsetiću samo da je Srbija u poslednjih šest godina u kontekstu bankarskih dilova ubedljivo prva u regionu Centralne i istočne Evrope“, navodi Milenović i dodaje da se sada možda menja dinamika digitalizacije, jer su do korone banke jurile klijente da ih digitalizuju, a sada će možda biti obrnuta situacija.

U Unicredit banci postoji plan vredan 2,8 milijarde evra za ulaganja u digitalne platforme. To bi trebalo da omogući da poslovanje u 13 zemalja bude jeftinije, najavio je Nikola Vuletić, predsednik IO UniCredit banke.

„Neće nestati filijale, biće to jedan hibridni model u kome će funkcionisati i digitalni kanali i poslovnice. On bi trebalo da omogući bankama da budu zanimljivije i privlačnije, jer novi klijenti žele drugačiju komunikaciju sa bankama, drugačiji poslovni model.“

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde