Šta biznis zajednica misli o novoj šefici Twitter-a?

Foto: Comcast / Twitter

Ključne tačke
  • Ilon Mask imenovao je novog izvršnog direktora Twitter-a. U pitanju je Linda Jakarino, bivša šefica oglašavanja u NBCUniversal-u.
  • Njen rad obeležila je bliska saradnja sa velikim brendovima, pronalaženje mogućnosti za plasman proizvoda i ubeđivanje istih da se oglašavaju uz televizijske emisije.
  • Jakarino će se suočiti sa izazovom vođenja biznisa koji se bori da bude profitabilan.

Ilon Mask imenovao je novog izvršnog direktora Twitter-a. U pitanju je Linda Jakarino, bivša šefica oglašavanja u NBCUniversal-u, koja će nadgledati poslovanje na sajtu, koji se bori da zaradi novac. Mask će ostati izvršni predsednik i glavni tehnološki direktor.

Jakarino je treća šefica koja će voditi poslove milijardera. Mask je prethodno imenovao Gvin Šotvel da vodi SpaceX. Ona je predsednik i glavni izvršni direktor kompanije, dok on nosi titulu generalnog direktora. Međutim, Šotvel su pripisali glavnu ulogu u tome da SpaceX postane najuspešnija svetska komercijalna raketna kompanija.

Robin Denholm obavlja posao predsednice Tesle. Ona je tu ulogu preuzela od Maska kada je Komisija za hartije od vrednosti od njega tražila da odustane od svoje pozicije.

Ko je Linda Jakarino?

Jakarino je odrasla u italijansko-američkoj porodici, sa ocem koji je bio policajac i majkom koja nikada nije išla na koledž. Nakon što je diplomirala na Penn State-u, radila je u Turner Entertainment-u 15 godina pre nego što se pridružila NBCUniversal-u, gde je nadgledala oko 2.000 ljudi i bila uključena u pokretanje njegovog servisa za striming.

Njen rad obeležila je bliska saradnja sa velikim brendovima, pronalaženje mogućnosti za plasman proizvoda i ubeđivanje istih da se oglašavaju uz televizijske emisije. Majka je dvoje dece, i kako kaže, nema apsolutno nikakve hobije.

Njen stil pregovaranja u industriji doneo joj je nadimak „baršunasti čekić“, jer njena tvrdoglava pregovaračka taktika dolazi “umotana u prijateljski paket”.

Izazovi pred novom šeficom Twitter-a

Jakarino će se suočiti sa izazovom vođenja biznisa koji se bori da bude profitabilan. Pored toga, moraće i da se suoči sa intenzivnim ispitivanjem kako Twitter upravlja širenjem dezinformacija i upravlja govorom mržnje.

Kler Atkinson iz Business Insider-a pratila je karijeru Jakarino dve decenije i rekla da bi njeno iskustvo u oglašavanju moglo da pomogne Twitter-u, koji je zabeležio nagli pad prodaje oglasa od Maskovog preuzimanja.

„Ako Twitter želi da monetizuje bolje nego što je to ranije radio, onda bi to bilo mesto za početak i Linda bi bila idealna osoba da se to dogodi“, rekla je Atkinson i dodala: „Ona je osoba za koju mogu da zamislim da treba Ilonu Masku.“

Investitor Ros Gerber rekao je za Wall Street Journal da nije važno što ona nema tipično inženjersko obrazovanje. „Elon ne ide nigde što se tiče onoga na čemu radi“, rekao je Gerber, predsednik i izvršni direktor kompanije Gerber Kawasaki Wealth and Investment Management.

“Njoj se uvek verovalo”

Jakarino će imati dobru priliku da vrati oglašivače na Twitter „jer razume perspektivu brendova i reklamnih agencija i ono što je njima potrebno“, rekao je Bred Fajnberg, potpredsednik za medije i angažovanje potrošača za poslovanje Molson Coors-a u Severnoj Americi . „Njoj se uvek verovalo i sa njom će biti više stabilnosti.“

Debora Val, nekadašnji šef marketinga kompanije General Motors, koja je sarađivala sa Jakarino, kaže da ona razume vrednost poslovanja i trgovine.

„To je ono što je čini neverovatno vrednim partnerom.“

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde