Šta će biti sa Simpom?

Foto: Simpo

Iako se o mogućoj privatizaciji Simpa spekuliše gotovo dve decenije, taj proces za poznatu kompaniju iz Vranja nije odmakao dalje od spekulacija da li bi bolji bio tender, dokapitalizacija ili pronalazak strateškog partnera, piše Biznis.rs.

Direktor čuvenog domaćeg proizvođača nameštaja Slađan Disić u intervjuu za ovaj portal podseća da se Simpo a.d. Vranje nalazi u portfelju Agencije za privatizaciju više od 10 godina, kao i da je struktura vlasništva takva da većinski paket imaju Republika Srbija, fondovi i banke u kojima je država, takođe, većinski vlasnik.

„Zato je normalno očekivati da će u nekom budućem periodu država i ostali vlasnici prodati svoje akcije“, konstatuje Disić, ali i podseća da je Simpo privredni subjekat vrlo heterogene strukture.

U postopku UPPR-a

O situaciji u kakvoj se sada nalazi Simpo, Disić kaže da se od 21. februara 2019. godine Simpo a.d. Vranje, kao matično društvo, nalazi se u postupku realizacije Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) koji traje do aprila 2024. godine.

“Sve mere predviđene tim planom su realizovane mnogo pre utvrđenih rokova, izuzev prodaje povezanih društava u non-core biznisu, kao i objekata koji nisu u funkciji konsolidacije i razvoja osnovnog biznisa – proizvodnje i prodaje nameštaja“, kaže generalni direktor Simpa.

Što se privatizacije tiče, ona će se, kako kaže, odvijati u skladu sa pozitivnim propisima koji predviđaju odgovarajuće procedure, od popisa i procene imovine, obaveza, kapitala, određivanja modela privatizacije i na kraju, raspisivanja javnog poziva.

„Normalno da taj kompletan postupak može biti pokrenut kada ima ozbiljno zainteresovanih kupaca. Nemamo informaciju o zainteresovanim ili potencijalnim kupcima“, kaže Disić za Biznis.rs.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde