Koliko će Srbiju koštati EXPO 2027?

Foto: Grad Beograd

U naredne tri godine po 22,6 milijardi dinara izdvojiće se za ostvarenje projekta Beograd EXPO 2027, predviđeno je predlogom budžeta za 2024. To je ukupan iznos od 67,8 milijardi dinara, odnosno oko 578 miliona evra. Država će ovaj projekat realizovati po posebnom zakonu – leks specijalisu, piše N1.

„Realizacija projekta EXPO BELGRADE 2027 predstavlja opšti interes od značaja za sveukupni privredni razvoj Republike Srbije. Svi postupci koji se sprovode u skladu sa odredbama ovog zakona smatraju se hitnim i svi državni organi i organi jedinica lokalne samouprave, privredna društva, kao i drugi organi i institucije koji vrše javna ovlašćenja dužni su da bez odlaganja izdaju akte iz svoje nadležnosti“, stoji u predlogu posebnog zakona koji je već u skupštinskoj proceduri, zajedno sa Predlogom zakona o budžetu za 2024.

Ovaj leks specijalis – Zakon o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027 – predviđa da se projekat Beograd EXPO 2027 realizuje po fazama.

Troškovi i do milijardu evra

Iz budžeta za iduću godinu jasno je da je u to ime opredeljeno po 22,6 milijardi dinara u 2024, 2025. i 2026. godini i to samo preko razdela Ministarstva finansija (ima i dodatnih troškova poput milijardu dinara subvencija privatnim preduzećima preko MInistarstva privrede i dr).

Kada se na ovo doda još po 13 milijardi dinara, koliko je predviđeno za svaku od naredne tri godine za izgradnju Nacionalnog stadiona – dakle ukupno 39 milijardi dinara, dobijamo u zbiru ukupan trošak od bar 106,8 milijardi dinara, odnosno gotovo milijardu evra (910 miliona evra) za ove investicije.

Organizacija Transparentnost Srbija, podseća N1, upozorila je da će radovi za izgradnju izložbenog prostora za EXPO 2027, objekata za smeštaj učesnika i posetilaca, Nacionalnog stadiona i prateće infrastrukture, čija vrednost bi mogla da iznosi milijardu evra, biti ugovoreni bez primene Zakona o javnim nabavkama „što stvara veliki rizik da troškovi budu veći nego što bi bili u uslovima pune konkurencije“.

Ovaj leks specijalis odnosi se na realizaciju specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027, kao i izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona i stambenih objekata za smeštaj učesnika i posetilaca.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde