Stiv Džobs je sam sebi slao mejlove, ali jedan je presudan

Foto: Wikipedia

Ključne tačke
  • U bogatoj arhivi Stiva Džobsa koja je sakupljena i ponuđena javnosti zahvaljujući njegovoj supruzi Loren Pauer Džobs, mnogo je zanimljivosti.
  • Stiv Džobs je imao naviku da sam sebi šalje mejlove.
  • U jednom od mejlova koje je sebi poslao godinu dana pred smrt, ključan je završetak i Džobsova pobeda, kako kažu istoričari.

Statistika kaže da jedan vlasnik neretko koristi više Apple-ovih proizvoda. Ako ste deo Apple populacije, znate i za Stiva Džobsa. Džobs nije samo ’jedan od’ tvoraca kompanije i uređaja, već je vodio ceo poslovni projekat i sa njim želeo ’nešto više, veliku promenu’.

U bogatoj arhivi Stiva Džobsa koja je sakupljena i ponuđena javnosti zahvaljujući njegovoj supruzi Loren Pauer Džobs, mnogo je zanimljivosti. Pažnju će i prosečno zainteresovanom privući i sačuvane prepiske, Džobsova predavanja i delovi intervjua, razmišljanja o dizajnu, računarima i publici kupaca.

Jedna od zanimljivosti je i da je Džobs imao naviku da sam sebi šalje mejlove. Šta mu je bila namera?

Presudan mejl

Kojom god prilikom upitan o dizajnu ili kreiranju, Džobs je jednako odgovarao:

Mi ljudi uglavnom uzimamo.

Niste ni vi ni ja napravili odeću koju nosimo.

Ne proizvodimo i ne gajimo hranu koju jedemo.

Govorimo jezikom koji su razvili drugi pre nas.

Matematička pravila koja primenjujemo nisu naša, tekovina su drugih naroda.

Retko imamo priliku da svemu tome dodamo nešto svoje, da nešto damo nazad.

Mislim da sada imamo šansu…“

Ovo su bili Džobsovi odgovori punih 27 godina koliko je sa timom radio na Apple proizvodima. I Ajzekson je to naveo kao detalj iz biografije suosnivača Apple-a. Pa, ipak, sledeći naviku da sebi šalje mejlove, u pomenutoj arhivi istoričari su pronašli jedan, kažu presudan, koji je poslat jedno veče 2010, godinu pre nego što je Džobsa odnela bolest. Potpuno svestan da se kancer vratio i da je mu se bliži kraj, veliki inovator je na svoj mejl poslao ovakav tekst:

Uzgajam malo hrane koju jedem.

Ne pravim ništa od svoje odeće.

Govorim jezik koji nisam ni izmislio ni doradio.

Nisam otkrio matematiku koju koristim.

….

Volim i divim se vrsti kojoj pripadam, svemu živom i neživom i moj život i dobrobit zavise od svega toga.

Poslato sa mog iPad-a“

Stiv Džobs i poslednja rečenica

Upoređujući Džobsova razmišljanja i odgovore još od kada je kročio u svet biznisa i dizajna, jasno je da postoji mustra koju je koristio. Kad god mu se pružila prilika pozivao je ljude da prestanu sa pasivnim i konzumerskim stilom života već da stvaraju nove vrednosti, da ponude svetu svoj doprinos. Bio je siguran da je vreme u kojem je živeo pravo vreme i tome se očigledno posvećivao svakodnevno do kraja.

Pre nekoliko dana obeležena je godišnjica Džobosove smrti 2011. Mediji i analitičari su dobili još jedan povod da podsete na ovog vizionara sirijsko-nemačko-američkog porekla. Dokazao se kao biznis magnat, inovator, odličan investitor, kreativac i dizajner na vodećim pozicijama Apple-a, Pixar-a pa zatim i kompanije Walt Disney, NeXT-a.

Sada je sasvim prihvatljivo da je od 1984. kada je Džobs predstavio prvi Macintosh započeo i revoluciju personalnih računara. Usledili su proizvodi od iPhone-a i iPod, iPad i ceo serijal gedžeta koji čine ponudu Apple-ovih prodavnica širom sveta.

Ovaj mejl iz 2010. koji su istoričari posebno istakli stigao je do inbox-a Stiva Džobsa sat vremena pre ponoći 2. septembra. Poslat je sa iste adrese i to tri godine nakon što je predstavljen prvi iPhone i nekoliko meseci nakon što je Džobs svet upoznao sa iPad-om.

Poslednja rečenica u tekstu („Poslato sa mog iPad-a „) kojom Džobs sam sebi potvrđuje da je mejl poslao sa svog uređaja analitičari razumeju kao njegovu ličnu pobedu i potvrdu da je svetu ipak ostavio vrednost i dao doprinos. A, što se tiče revolucije personalnih računara, ne morate da budete ni istoričar ni analitičar da biste posvedočili da traje i trajaće.

O vrednosti kompanije Apple, njenom uticaju danas i standardima koje postavlja, zaradama i kvalitetu, možete da pitate svakog Apple korisnika, a i Google će vas oboriti ciframa i statistikom.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde