Nauka preporučuje: Sledite pravilo ’šolja kafe’ za rešavanje problema

Foto: Twenty20

Novija istraživanja (2020) su pokazala da jedna šolja kafe značajno utiče na sposobnost donošenja odluka i rešavanje problema.

Preciznije, ako popijete otprilike 350 ml kafe (ili, po istraživanju, 200 mg kofeina), donosićete bolje odluke.

A ima li šta važnije u poslu od donošenja odluka, po mogućstvu dobrih i pravih?

Šta radi kofein?

Od ideje do njene realizacije dug je put. To vam je poznato ako vodite posao. I još vam je bolje poznato da između ta dva kraja stoje rešavanje problema i odluke. Po pravilu, mnogo je i jednih i drugih i od vas traže da budete prisutni, budni, usredsređeni, oprezni, pa i brzi.

Taj čudesni kofein u kafi, odavno je izazov za naučnike. Poznat je i kao psihotropski lek koji utiče na promenu ponašanja i najrasprostranjeniji je upravo zbog omiljenog rituala ispijanja šolje kafe.

O kofeinu se dosta zna. Na primer:

  • Povećava sposobnost fokusiranja
  • Povećava opreznost i budnost
  • Podiže raspoloženje

Ovo su neki od kvaliteta koji su neophodni u procesu donošenja odluka.

Šolja kafe ili kako da bolje rešavate probleme?

Ako se slede gore navedeni zaključci istraživača, da biste bolje rešavali probleme, prepustite se kafi. Šolja kafe će sigurno povećati usredsređenost, pa i bolje funkcionisanje u timu.

Zanimljivo iz istraživanja je i zaključak da će kofein s lakoćom dovesti do čuvenog ’Aha!’ efekta što je bitno za rešavanje problema, pre nego što će vas navesti da razmišljate o procesu ’korak po korak’.

Ništa od kreativnosti

Ali, ono što je istraživače zanimalo je da li kofein utiče i na kreativno razmišljanje kada je već tema rešavanje problema.

Kažu da kafa ne utiče bitno na kreativno razmišljanje. To je ono divergentno razmišljanje, nelinearno, spontano, slobodno, van poznatih granica. To je ono razmišljanje koje donosi nove ideje.

Tako da, ako biste da brže mislite, da povećate koncentraciju, budnost i pažnju, motoričke sposobnosti i raspoloženje, a zatim i da budete bolji u rešavanju problema, pijte kafu.

Jedina preporuka i oprez istraživača je da planirate kada ćete u sebe uneti kofein. Sva ta pomenuta povećanja mentalnih funkcija ne znače i da su dobra.

Jedno je biti precizan i usredsređen, a sasvim drugo živčan i nervozan.

Zato, isplanirajte vašu šolju kafe. Blagotvornije će delovati ako nakon kafe treba da sedite i rešavate neki problem, nego ako planirate šetnju gradom ili fizički posao koji ne traži mnogo intelektualnog angažovanja. Ovo drugo ume da bude priličan izazov.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde