Šta je „Pakt za Nemačku“?

Foto: Kay Nietfeld/dpa

Politički žargon u Nemačkoj je dobio još jedan novi termin za pokrivanje široke teme, ovaj put modernizacije koja posrnuloj privredi treba da otvori začepljeni krvotok. Kancelar Olaf Šolc je u sredu predložio „Pakt za Nemačku.“

Vlada je u raspravi o budžetu za 2024. Bundestagu predstavila plan zajedničke akcije federacije, pokrajina, lokalnih administracija i demokratske opozicije, javlja agencija dpa.

Šolc je, pritom, iz toga očigledno isključio desničarsku Alternativu za Nemačku (AfD), optuživši je da namerno razara blagostanje društva. AfD poslednjih meseci, na poluvremenu mandata aktuelne vlade, snažno napreduje u anketama popularnosti.

„Većina građana zna da je samoproklamovana Alternativa u stvarnosti jedna rušilačka sila,“ rekao je poslanicima. „Rušilačka komanda za našu zemlju.

Prema njegovim rečima, AfD želi da razgradi Evropsku uniju, mada je nemačko blagostanje usko povezano sa EU. Kao kancelar, dodao je, zadužen je da orijentiše društvo i formuliše „hrabre kompromise“ i „otvara mogućnost rada našoj zemlji.“

„Stoga se suprotstavljamo protiv onih koji grabe politički profit proricanjem kraha i sejanjem panike,“ rekao je Šolc.

Savremenija, agilnija i bezbednija Nemačka

Prema pozicionom dokumentu vlade o Paktu, sve državne institucije treba da povlače hitrije i hrabrije poteze za savremeniju, agilniju i bezbedniju Nemačku.

Savezna i pokrajinska vlada široki paket mera za ubrzanje postupka izdavanja dozvola za projekte namerava da realizuje još ove godine.

To podrazumeva brži opšti postupak, digitalizaciju planiranja i izdavanja dozvola, uključujući i proces odobravanja projekata stanogradnje, ali, na primer, i transporta krupnog tereta.

Zakon o onlajn pristupu će promovisati digitalizaciju i do kraja iduće godine 15 usluga posebno važnih usluga građanima i privredi treba da budu digitalno dostupne.

Na spisku su promena prebivališta, zahtev za stanarsku pomoć, za izdavanje dokumenata poput vozačke dozvole i lične karte, kao i zahtev za roditeljski i građanski dodatak. Privrednici će onlajn moći i da registruju preduzeća i osnivaju zanatske radnje.

Pakt za Nemačku nastavlja da širi ulaz stranim useljenicima kvalifikovanim za rad i otvara vrata novim podsticajima kroz Zakon o šansama privrednog rasta, sa više od 32 milijarde evra u fondu za podršku, navodi se u dokumentu.

Olakšavanje formiranja startapova

Klimatski i transformacioni fondovi savezne države treba da obezbede podsticaje ulaganja u klimatski neutralnu proizvodnju i snabdevanje Nemačke i Evrope strateški važnom tehnologijom i sirovinama.

Pakt će olakšati i formiranje startapova, novih, brzih tehnoloških firmi, kao i podršku preduzećima u usponu.

Aleksandar Dobrint iz opozicionog demohrišćanog bloka je nagovestio moguću podršku konzervativaca, ali „uslovljenu.“

Zemlja je u takvom stanju „da ovakav predlog moramo uzeti za ozbiljno,“ rekao je. „Načelno smo spremni da sa vama uđemo u saradnju ili takav pakt.“

Nije, međutim, odmah jasno kako vlada namerava da pokrene plan, na primer hoće li ponovo sazvati „nemački samit“ tražeći široku podršku.

Ako da, hoće li u to biti uključene organizacije privrede i sindikati? Šolc njih nije direktno imenovao, ali ih je sa druge strane pozvao da se sa svima uhvate za isti konopac i zajedno povuku.

Šolc je, inače, posle napada Rusije na Ukrajinu lansirao termin „zaokret“ (Zeitwende), koji je u međuvremenu postao simbol odustajanja Berlina od decenijske politike protiv mešanja u sukobe i uzdržanosti u globalnim pitanjima bezbednosti.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde