Šta se ovih dana zapravo dešava na tržištu kriptovaluta?

Jedna od najvećih svetskih menjačnica kriptovaluta, FTX, koja je naročito popularna među milenijalcima u Australiji i na Novom Zelandu, prethodnih dana je upala u problem oko likvidnosti nakon što je veliki broj investitora povukao svoja sredstva sa menjačnice.

Do ovog povlačenja je došlo nakon što je osnivač i izvršni direktor najveće i najpopularnije kripto menjačnice na svetu Binance rešio da likvidira tokene koje izdaje FTX menjačnica (FTT) a koje je Binance posedovao.

Ovaj događaj je uplašio mnoge investitore, pre svega one sa Novog Zelanda i Australije, jer im je, između ostalog, i dalje sveže pamćenje o skandalu sa novozelandskom menjačnicom Cryptopia koja je početkom 2019. naprasno prestala sa radom nakon navodnog hakovanja. Velika većina investitora nikada nije uspela da povrati svoja ulaganja.

Masovno povlačenje sredstava sa FTX menjačnice je dovelo do toga da ova menjačnica izgubi oko 6 milijardi dolara, što je za jednu kripto menjačnicu prilično velika cifra, a za celokupnu kripto sferu dobar okidač da investitori koji koriste druge menjačnice takođe povuku svoja ulaganja iz straha od većeg pada cena kriptovaluta. Zbog ovih nemilih događaja evropski investitori su zatekli lošu vest kada su se jutros probudili da je bitcoin pao preko noći za oko 10%, Ethereum za oko 19%, dok ostale, manje zastupljene kriptovalute beleže još veći pad.

FTX je tražio našu pomoć

Ova lavina događaja je trebala da se završi u narednih nekoliko dana nakon što je Binance objavio da će navodno kupiti FTX i time rešiti problem likvidnodnosti.

“Ovog jutra FTX je zatražio našu pomoć. Postoji značajan pad likvidnosti. Da bismo zaštitili korisnike, potpisali smo neobavezujuće pismo o namerama sa ciljem da u potpunosti preuzmemo FTX.com” – napisao je direktor Binance-a Čanpang “CZ” Džao na Twitter-u u utorak.

Sem Bankman Frid osnivač i izvršni direktor FTX-a je ovo, takođe na Twitter-u i potvrdio.

„Stvari su prošle pun krug, a prvi i poslednji investitori FTX.com su isti: postigli smo dogovor o strateškoj transakciji s Binance-om“.

Ipak su problemi van naše kontrole

Međutim Binance se već sutradan predomislio.

„Nadali smo se da ćemo moći da podržimo klijente FTX-a da obezbede likvidnost, ali problemi su van naše kontrole ili mogućnosti da pomognemo“, navodi se današnjem saopštenju Binance-a. Za nekoliko sati postalo je očigledno da bi spasavanje FTX-a predstavljalo težak zadatak za njih prenosi Bloomberg. Njegovi rukovodioci su se našli u situaciji da zure u finansijsku crnu rupu – jaz između obaveza i imovine u FTX-u koji se verovatno meri u milijardama, moguće je da iznosi i više od šest milijardi dolara, prema izjavi osobe koja je upoznata sa tim.

Povrh toga, američki regulatori kruže oko FTX-a, istražujući da li je firma pravilno upravljala sredstvima klijenata, kao i kakav je njen odnos sa drugim delovima Bankman-Friedove kripto-imperije, uključujući njegovu trgovačku kuću Alameda Research, izvestio je Bloomberg News u sredu. „Kao rezultat korporativne dubinske analize, kao i najnovijih izveštaja vesti u vezi sa zloupotrebom sredstava klijenata i navodnim istragama američkih agencija, odlučili smo da nećemo nastaviti sa potencijalnom akvizicijom FTX.com“, navodi Binance u saopštenju.

Jedan deo kripto investitora je zabrinut zbog situacije, dok drugi smatra da bi stvari trebalo da se vrate u normalu a cene kriptovaluta na stanje od pre nekoliko dana. Međutim, posle današnje objave bitcoin je pao na ispod 16.000 dolara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde