’Tajna je u Toku’, govorio je velikan koji je menjao živote drugih

Ako volite biografije, verovatno su i vama najzanimljiviji detalji životnih priča velikana u kojima se susreću sa drugim velikanima ne sanjajući da su bili akteri istorijskog trenutka.

Kao detalj iz biografije Emeritus Mihalj Čiksentmihaljija velikana, psihologa i naučnika, ’oca Toka’ je njegov boravak u Švajcarskoj krajem pedesetih. U praznom hodu do polaska voza koji će ga odvesti iz Ciriha, planirao je da u jednom hotelu posluša predavanje o vanzemaljcima i ljudima koji su imali iskustva sa vanzemaljskim bićima. Mlad Mihalj nije imao novca za restoran ili kafe, pa se odlučio da slobodno vreme popuni ovakvim predavanjem. Ali, kako to život namesti, pogled mu je privukla oglasna tabla koja je najavljivala predavanje izvesnog Karla Junga koji će govoriti o ratnim traumama Evropljana posle Drugog svetskog rata i kako takve traume uzrokuju priviđenja kao što su vanzemaljski leteći objekti na nebu.

Jedno predavanje velikog Junga bilo je sasvim dovoljno i pravi putokaz ka studijama psihologije u Americi koje je Čiksentmihalji započeo dve godine kasnije.

Mnogi su bili svedoci istraživanja Čiksentmihaljija, njegovih predavanja, na mnoge je uticao i mnogima promenio živote, bio je profesor čikaškog Univerziteta i osnivač istraživačkog centra koji se bavi kvalitetom života (Quality of Life Research Center).

Pre mesec dana preminuo je u 87-oj godini, a iza sebe je, između ostalog, ostavio Tok, knjigu koja je izuzetno blago, koje će vam otkriti bar neku od životnih tajni sa aspekta jednog naučnika psihologa. Na prvom mestu, ponudiće vam dragoceno objašnjenje šta je zapravo sreća i gde je smisao u životu.

Njegovo ćete ime iznenađujuće teško zapamtiti, ali pošto se upoznate sa njegovim razmišljanjem o životu i smislu, sreći i stvaranju, itekako ćete ga upamtiti i rado ćete se prisećati delova iz knjiga ili predavanja ovog mudrog psihologa.

Kada je čovek srećan?

Po Čiksentmihaljiju i njegovoj teoriji Toka, čovek je najsrećniji, najispunjeniji, najproduktivniji i daje maksimum svoje kreativnosti kad je u stanju Toka. To je ono stanje kada ste toliko obuzeti onim što radite da vam ništa drugo na svetu nije važno. To je toliko prijatno i prirodno iskustvo da biste nastavili da ga radite, pa makar vas to koštalo blaga.

U knjizi je mnogo primera profesionalnih sportista, umetnika, naučnika, poslovnih ljudi koji su iskusili Tok stanje i govorili su o njemu kao nečemu što je nemerljivo, što je puno, potpuno, nezamenljivo i iz tog stanja čovek postiže neverovatne rezultate čime se god bavio.

Tok je iskustvo koje čovek ima kada obavlja delatnost s ljubavlju, glatko, lako, bez napora, a opet daje svoj maksimum. U ovom stanju ciljevi nisu lako ostvarivi, zadaci nisu laki i njihovo izvršenje ne prevazilazi čovekove sposobnosti već iz čoveka izvlači maksimum. To su najbolji trenuci u svačijem životu i to je sreća.

To je onaj posao“, kako je u knjizi citiran jedan hirurg, „koji je toliko uživanje da bih ga radio i kada ne bih morao“. To je kao ekstaza, lebdenje, samoostvarenje, potpuna koncentracija, prisutnost u toj aktivnosti. Osećate se opušteno, puni energije, a opet na visini zadatka.

Šta je to što volite da radite a što vas uvodi u tok stanje? Po Čiksentmihalju to je vaš smisao, vaša sreća. Sreća zato nije, po ovom psihologu, pasivno stanje, već aktivnost koja vas ostvaruje u potpunosti.

Svakako su za svaku preporuku misli Čiksentmihaljija sabrane u knjizi Tok koja je prevedena na srpski pre par godina. Ako i mislite da vam osećaj Toka nije poznat i da za vas ne postoji takav posao, knjiga će vas uveriti da ste itekako jedan od dokaza da Tok postoji. Tu je u svačijem životu.

https://bonitet.com/da-li-stvarno-radite-posao-za-koji-ste-rodeni/

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde