Tehnološki div u fabrike čipova u Evropi ulaže 88 mlrd dolara

Američki tehnološki div Intel najavio je da će u Nemačkoj izgraditi veliki kompleks za proizvodnju čipova.

Kako je saopšteno, to je prva faza planiranih ulaganja u Evropi koja bi u idućih deset godina trebala da dostignu 88 milijardi dolara.

Prva faza predviđa 33 milijarde evra ulaganja, uključujući 17 milijardi evra za pogone u Nemačkoj, koji bi trebali da podmire rastuću potražnju za čipovima za kompjutere, automobile, pametne telefone i druge uređaje i dugoročno smanjiti zavisnost Evrope o azijskim dobavljačima.

Gradnja dve fabrike u nemačkom Magdeburgu otvoriće 7.000 radnih mesta u građevini, 3.000 stalnih radnih mesta za vlastite potrebe i još desetine hiljada radnih mesta kod dobavljača i partnera, navodi se u izveštaju.

Dodatnih 12 milijardi evra uložiće u pogone u Irskoj, čime će ukupna Intelova ulaganja u tu članicu EU-a premašiti 30 milijardi evra.

Intel pregovara i sa Italijom, o potencijalnom ulaganju do 4,5 milijardi evra u inženjerski centar za podršku u proizvodnji čipova koji planiraju otvoriti između 2025. i 2027. godine.

U Francuskoj Intel planira da izgradi svoje novo evropsko istraživačko središte, u sklopu kojeg će otvoriti 1.000 novih visokotehnoloških radnih mesta.

Izbor je pao na te lokacije nakon što su neke vlade u EU, uključujući italijansku, ponudile američkom divu velike podsticaje kako bi privukle njegova ulaganja, ističe Reuters, a prenosi Seebiz.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde