U njihovom slučaju mito i korupcija se stvarno isplate

Švajcarska rudarska kompanija Glencore saopštila je da će platiti 180 miliona dolara Demokratskoj Republici Kongo za rešavanje tužbi za korupciju.

Sporazum obuhvata period od 11 godina od 2007. do 2018. godine.

To je poslednji u nizu slučajeva korupcije u kojima je Glencore pristao da plati više od 1,6 milijardi dolara kazni ove godine.

U maju je priznao da je podmićivao zvaničnike u nekoliko afričkih zemalja, uključujući DR Kongo.

To je usledilo nakon istrage američkih, britanskih i brazilskih vlasti koja je takođe pokrivala tvrdnje o korupciji u Latinskoj Americi.

Uprkos kaznama, očekuje se da će Glencore ove godine ostvariti rekordnu dobit od oko 3,2 milijarde dolara.

Obezbeđene “neprikladne poslovne prednosti”

Između 2007. i 2018. godine bilo je različitih istraga o aktivnostima rudara u DR Kongu koje su otkrile dokaze o podmićivanju, piše BBC.

U maju je Ministarstvo pravde SAD saopštilo da je Glencore priznao koruptivnu zaveru da plati oko 27,5 miliona dolara trećim licima kako bi obezbedio „neprikladne poslovne prednosti“ u afričkoj zemlji, dok je „nameravao da se deo isplata iskoristi kao mito“.

Glencore u ovoj zemlji poseduje rudnik bakra-kobalta Mutanda i kontrolni paket akcija u KCC, velikom projektu koji uključuje iskopavanje bakra i kobalta.

Rudarska kompanija je saopštila da će nagodba sa vladom Konga pokriti „sva sadašnja i buduća potraživanja koja proizilaze iz bilo kakvih navodnih dela korupcije“ Glencore grupe između 2007. i 2018. godine.

„Glencore je dugogodišnji investitor u DR Kongo i drago mu je što je postigao ovaj sporazum kako bi rešio posledice svog prethodnog ponašanja“, rekao je predsednik Glencore-a Kalidas Madhavpedi.

Mito kao način poslovanja Zapadne Afrike

Glencore je u maju takođe priznao da je plaćao milione mita zvaničnicima u Kamerunu, Ekvatorijalnoj Gvineji, Obali Slonovače, Nigeriji, Južnom Sudanu, Brazilu i Venecueli.

Dobio je niz kazni, a sud u Velikoj Britaniji je prošlog meseca naložio kompaniji da plati više od 285 miliona funti zbog afričkog mita povezanog sa njenim trgovinskim pultom robe sa sedištem u Londonu.

Osvrćući se na kulturu koja se razvila u Glencore-u, sudija Frejzer je rekao da je „mito prihvaćeno kao deo načina poslovanja Zapadne Afrike“.

„Mito je veoma korozivno krivično delo. Ono bukvalno kvari ljude i kompanije i širi se kao bolest“, dodao je on.

Predsednik Glencore-a je priznao da su se dogodile „neprihvatljive prakse“, ali da kompanija danas „nije kompanija kakva je bila“.

Glencore zapošljava oko 135.000 ljudi u više od 35 zemalja.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde