Rudarski gigant za korupciju u Africi plaća kaznu od 275 miliona funti

Redakcija
Redakcija
Bonitet.com

Poslednji članci iz ove rubrike

Britanskoj podružnici rudarskog giganta Glencore naloženo je da plati više od 275 miliona funti za podmićivanje zvaničnika u afričkim zemljama da bi dobili pristup nafti.

Kompanija je platila 26 miliona dolara (23 miliona funti) preko agenata i zaposlenih, zvaničnicima kompanija za proizvodnju sirove nafte u Nigeriji, Kamerunu i Obali Slonovače između 2011. i 2016. godine.

Tužioci su rekli da su zaposleni i agenti Glencore Energy UK koristili privatne avione za prebacivanje gotovine za plaćanje mita.

Glencore Energy UK izjasnio se krivim za sedam krivičnih dela korupcije u junu.

Korporativna korupcija širokih razmera

Uz pet optužbi za podmićivanje, podružnica je priznala optužbe da nije sprečila agente da koriste mito za obezbeđenje ugovora o nafti u Ekvatorijalnoj Gvineji i Južnom Sudanu.

Sudija Frejzer je rekao da krivična dela za koja je Glencore priznao krivicu predstavljaju „korporativnu korupciju širokih razmera, trošenje veoma značajnih suma novca u mito“, prenosi BBC.

Glencore, osnovan 1974. godine, jedna je od najvećih multinacionalnih kompanija za trgovinu i rudarstvo na svetu.

Njegove podružnice posluju u više od 35 zemalja, ali londonska kancelarija kompanije se prvenstveno bavila naftom, a jedna od njenih odeljenja za sirovu naftu upravo je bila nadležna za Zapadnu Afriku.

Profit u najsiromašnijim zemljama

Liza Osofski, direktorka Kancelarije za ozbiljne prevare (Serious Fraud Office), rekla je da je ovaj slučaj prvi put od uvođenja Zakona o podmićivanju iz 2010. „da je preduzeće osuđeno za aktivno odobravanje podmićivanja, a ne samo za neuspeh da ga spreči”.

„Godinama i širom sveta, Glencore je težio za profitom na štetu nacionalnih vlada u nekim od najsiromašnijih zemalja na svetu. Nemilosrdna pohlepa i kriminal kompanije su s pravom razotkriveni“, dodala je ona.

U maju je kompanija pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara (900 miliona funti) u SAD zbog šeme podmićivanja zvaničnika u sedam zemalja tokom decenije.

To se odnosilo na operacije rudarskog giganta u Nigeriji, Demokratskoj Republici Kongo i Venecueli.

Preporučujemo

Pratite nas