Indijski Adani gradi elektranu 5 puta veću od površine Pariza

Foto: Envato Elements / NewJadsada

Indijska Adani Group trenutno preko svoje jedinice AGEL,  gradi veliku solarnu i vetroelektranu u zapadnoj indijskoj državi Gudžarat koja košta oko 20 milijardi dolara.

Prema najavama, ova elektrana ima površinu pet puta veću od Pariza, vidljiva je iz svemira i imaće  dovoljno struje za napajanje Švajcarske.

Biće to najvećI park obnovljive energije na svetu kada bude završen za oko pet godina i trebalo bi da proizvede dovoljno čiste struje za napajanje 16 miliona indijskih domova.

Adani i brojke

Obim projekta koji transformiše delove neplodne slane pustinje na ivici zapadne Indije u jedan od najvažnijih izvora čiste energije je toliko ogroman da čovek koji je zadužen za projekat više ne može da prati brojke.

„Više čak ni ne računam“, rekao je Sagar Adani za CNN.

Adani je izvršni direktor Adani Green Energy Limited (AGEL). On je takođe nećak Gautama Adanija, drugog najbogatijeg čoveka u Aziji, čije bogatstvo od 100 milijardi dolara potiče od Adani Group, najvećeg indijskog uvoznika i proizvođača uglja. Osnovan 1988. godine, konglomerat ima poslove u oblastima od luka i termoelektrana do medija i cementa.

Indija i energija

Uspeh Parka obnovljive energije Khavda je od ključnog značaja za napore Indije da smanji zagađenje i postigne svoje klimatske ciljeve, dok istovremeno zadovoljava rastuće energetske potrebe najmnogoljudnije nacije na svetu i najveće ekonomije koja se najbrže razvija. Ugalj i dalje čini 70% električne energije koju Indija proizvodi.

Smešten u blizini jedne od najopasnijih svetskih granica koje razdvaja Indiju i Pakistan, park će pokrivati više od 50 hektara zemljišta i biti najveća elektrana na planeti bez obzira na izvor energije, saopštio je AGEL.

„Tako veliki region, region koji je tako neopterećen, nema divljih životinja, nema vegetacije, nema stanovanja. Ne postoji bolja alternativna upotreba tog zemljišta“, rekao je Adani.

Kritike na račun Adani Group

Zaokret za čistu energiju Adani grupe dolazi u trenutku kada je Indija sebi postavila neke ambiciozne klimatske ciljeve. Premijer Narendra Modi obećao je da će obnovljivi izvori kao što su solarna energija i energija vetra ispuniti 50 odsto energetskih potreba Indije do kraja ove decenije.

Neuspeh prelaska na obnovljive izvore energije nije opcija, rekao je Adani.

„Nema izbora za Indiju osim da počne da radi stvari koje su ranije bile nezamislive po veličini i razmeri“, rekao je 30-godišnjak.

Zeleni planovi konglomerata su impresivni, ali stručnjaci za klimu su kritični prema njegovim kontinuiranim ogromnim ulaganjima u fosilna goriva.

Adani Group rad “za obe strane”. Jedan je od najvećih najvećih graditelja i operatera rudnika uglja u Indiji, a upravlja i nekim u inostranstvu.

Na kritike da treba da 100% uloži u u razvoj jeftine tehnologije nulte emisije, Adani kaže da to trenutno nije opcija.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde