Ugašen jedan od najvećih piratskih sajtova

Foto: Envato Elements / AnnaStills

Najveće svetsko antipiratsko udruženje, Alliance for Creativity and Entertainment (ACE) objavilo je kako je uspelo da ugasi jedan od najvećih svetskih servisa za preuzimanje ilegalno pribavljenih sadržaja, Extreme Download (Extreme-Down.com). Ovaj je servis bio drugi najpopularniji piratski web u Francuskoj, odakle je i inicirana akcija njegovog gašenja.

Extreme Download se prvi put pojavio na Internetu pre oko 15 godina, prikupljajući piratske veze sa sajtova kao što je Megaupload. Četiri godine kasnije, Megaupload je ugašen  nakon čega se internet ponovo snašao da nastavi da nudi piratski sadržaj.

Fokusiran na sadržaj na francuskom, Extreme Download je bio neverovatno popularan u zemljama sa tog govornog područja. Više od tri četvrtine posetilaca dolazilo je iz Francuske, dok su Belgija, Kanada i Švajcarska, i druge zemlje francuskog govornog područja, činile većinu ostatka.

Kao i drugi uspešni sajtovi, redovno je prelazio na nove domene. Da bi ublažio blokade ISP-a u Belgiji i Francuskoj, počeo je da uvodi nove domene, što je takođe pomoglo platformi da zadrži vidljivost pretraživača.

Na kraju su “pali” kada je otkriven glavni operater stranice. On je identifikovan kao Tunižanin, koji je stranicu vodio iz mesta Houmt Souk na tamošnjem ostrvu Djerba. Nakon što je otkriven, vlasnik stranice predao je sve svoje domene udruženju ACE.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde