Parlament EU potvrdio: Od 2035. prodaja samo zelenih novih vozila

Foto: Marijan Murat/dpa

Od 2035. u Evropskoj uniji više neće moći da se registruju nova vozila sa klasičnim motorom, potvrdio je Evropski parlament u utorak.

Dogovor da će od 2035. moći da se prodaju samo vozila sa nultom emisijom štetnih gasova je pao još u oktobru. Sada su sporazum koji mnogi vide kao kraj motora sa unutrašnjim sagorevanjem odobrili i evroposlanici. Još ostaje da se saglase države članice, ali se to smatra formalnošću. Nakon konačnog glasanja na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, tekst još treba da formalno odobri Savet pre objavljivanja u Službenom listu EU.

To znači da za 12 godina više neće moći da se prodaju novi automobili sa dizel i benzinskim motorima.      Prelazni ciljevi za smanjenje štetnih emisija za 2030. su 55 odsto za automobile i 50 odsto za laka komercijalna vozila.

U praksi to znači da novi automobili i kombiji na tržištu više neće smeti da emituju CO2, ali automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem neće nestati sa puteva.

I posle 2035. građani će i dalje moći da voze svoje postojeće automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, pa čak i da kupuju polovne automobile na benzin i dizel.

U Nemačkoj podeljeni zbog odluke

Kako prenosi agencija dpa, nemačke vladajuće socijaldemokrate odluku hvale kao dobru za klimu, dok opozicioni demohrišćani navode da je štetna.

„Odlukom je osiguran put ka prelasku na automobile bez motora sa unutrašnjim sagorevanjem, za koji su proizvođači automobila već odavno spremni,“ rekao je portparol nemačkih socijaldemokrata Timo Velken. Istovremeno, dodao je, odluka osigurava da se strateške delatnosti, poput proizvodnje baterija, zadrže u EU.

Denis Ratke, poslanik nemačkih demohrišćana u Evropskom parlamentu, kritikovao je promene koje „potkopavaju Nemačku kao centar automobilske industrije.“

Glasovi većine, dodao je, ugrožavaju oko 1,4 miliona radnih mesta u Evropi i guraju „kinesku konkurenciju na vrh.“

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde