Ulaganje koje donosi uštedu

U poslednjih nekoliko meseci, a posebno od početka grejne sezone, sigurno ste se mnogo puta zapitali kako da napravite uštedu u potrošnji energije ili kako da je bar optimalnije koristite u svom domu. Bez značajnije analize, možemo biti sigurni da se ključ za postizanje tog cilja nalazi u efikasnosti.

Upravo su održivi razvoj i efikasnost u pogledu korišćenja energenata globalne teme koje su danas posebno aktuelne. Ograničeni izvori energije i drugih prirodnih resursa, kao i rastuća svest o aktivnostima koje doprinose zagađenju naše planete, podstiču nas da tražimo alternativne načine da svoje potrebe zadovoljimo uz što manje uticaja na životnu sredinu, a održimo i poboljšamo kvalitet života.    

Kao pojedinci, za dobrobit naše, ali i budućih generacija, ostvarenju ovog važnog cilja možemo doprineti na različite načine – reciklažom, kupovinom proizvoda od prirodnih materijala, korišćenjem bicikla, prevoza, kao i vodeći računa o potrošnji energije u svom domaćinstvu. Racionalnim korišćenjem bele tehnike i malih kućnih aparata, npr. u vreme kada je jeftinija struja, možete smanjiti potrošnju i time ostvariti direktne finansijske uštede. Međutim, aktivnosti na planu uštede energije u domu zahtevaju vaše direktno  angažovanje. Na primer, ukoliko želite da uključite mašinu dok traje jeftina struja, potrebno je da ostanete budni do kasnih večernjih sati, iako biste možda voleli da legnete ranije zbog obaveza koji vas očekuju sutradan. S druge strane, efikasno korišćenje energije podrazumeva da uređaji u vašem stambenom prostoru rade za vas, tako što u svakom trenutku koriste manje energije za obavljanje istog posla i time značajno smanjuju vaše troškove. 

Kako da svoj dom učinite energetski efikasnim, a ujedno i uštedite?

Kako biste ostvarili trajne uštede u vašem domu, možete da investirate u energetski efikasne tehnologije. Na primer, ugradnjom toplotne pumpe u kombinaciji sa dobrom toplotnom izolacijom spoljašnjih zidova i energetski efikasnim prozorima na porodičnoj kući, moguće je okvirno uštedeti do 200.000 dinara i smanjiti emisiju CO2 za do 31 tonu godišnje. Razmislite i o tome da li je vreme da zamenite vrata, rasvetu, klimatizaciju, a ukoliko živite u kući možda čak i da postavite solarne panele. Važno je imati u vidu da je poželjno prilikom izbora konkretne tehnologije birati visokoefikasne uređaje, opremu za grejanje, hlađenje, ali i razmisliti i o renoviranju stana ili kuće, kako biste ostvarili najveće uštede.

Ukoliko vam je za finansiranje energetski efikasnih rešenja pak potrebna podrška, dobro je da znate da postoje finansijske institucije koje obezbeđuju sredstva za finansiranje ulaganja u energetski efikasna rešenja za domaćinstva. Jedna od njih je i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). 

Od kada je GEFF program za zeleno finansiranje Evropske banke za obnovu i razvoj aktivan na Zapadnom Balkanu, energetsku efikasnost svojih domova unapredilo je više od 12.000 domaćinstava u regionu, uključujući i više od 4.000 porodica iz Srbije. Ujedno su, zahvaljujući primeni zelenih tehnologija, ova domaćinstva smanjila emisiju CO2 za 15.000 tona godišnje, što je ekvivalent uklanjanju 9.500 automobila sa ulica.

Među njima sada može biti i vaše domaćinstvo, zahvaljujući sredstvima ove kreditne linije koja su vam dostupna preko partnerskih finansijskih institucija EBRD-a, među kojima je Banca Intesa. Uz podršku EBRD-a, pored mogućnosti za finansiranje kupovine i ugradnje energetski efikasnih rešenja, klijenti Banke, fizička lica, imaju priliku za dodatnu uštedu u vidu do 20% povraćaja uložene investicije.

Kako je ovo spoj lepog i korisnog na delu – vaši mesečni troškovi na duže staze biće značajno niži, a ujedno ćete pružiti i određeni doprinos očuvanju životne sredine.  

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde