Vasić: Javite se banci i dogovorite kako da izmirujete obaveze

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić rekao je za RTS da je bitan element ugovora datum kada se plaća neka obaveza.

Njegov savet je da se klijenti jave banci, ukoliko rata kredita ne dospeva baš kada stiže plata.

„Ako samoinicijativno pomerite taj rok onda ste u docnji, za taj deo vremenskog perioda morate da platite neku kamatu koja nije redovna, ona ima penal koji vas kažnjava da bi plaćali kako je ugovoreno“, kaže on.

Savet je svima onima koji imaju takav problem, kaže Vasić, da se jave banci da dogovore kako da izmiruju obaveze a da nemaju penal zbog kašnjenja u otplate svoje obaveze.

Trudnice i dalje imaju problem da podignu kredit, poslodavac ne želi da bude garant, jer im i ne plaća odsustvo sa posla, a socijalno neće, jer nije poslodavac i tako u krug.

Govoreći o problem trudnica da podignu kredit, Vasić kaže da trudnice ne bi trebalo da razmišljaju o tom delu i da je problem je nastao van banaka. Prema njegovim rečima, banci je potrebna informacija da li neko ima platu, to je jedan od osnovnih uslova da biste dobili kredit i dodao da imaju obećanje Ministarstva za rad da su pojedine opštine koje su imale problem u izdavanju potvrda rešile problem.

U vezi dozvoljenog minusa, Vasić kaže da građani ne treba da se bune, jer je dozvoljeni minus dobrovoljana volja svakog od nas kada dođe u banku, obično se dobije u visini plate.

„Ako imate pad u prihodima ili nema plate, pravo banke je da vas pozove i pita o čemu se radi, može da vam smanji limit i ukine dozvoljeni minus, to je standardna bankarska procedura“, kaže Vasić.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde