Veliko spajanje u regionu: Iskra kupila Elku

Slovenačka kompanija Iskra dogovorila je preuzimanje 100 odsto udela u hrvatskom preduzeću Elka, najvećem proizvođaču električnih kablova u ovom delu Evrope. 

Transakcija će se sprovesti nakon ispunjenja uslova koji uključuju i odobrenje nadležnih regulatora za zaštitu tržišnog takmičenja u Hrvatskoj i Sloveniji.

Preuzimanje Elke druga je značajna investiciji Grupe Iskra u Hrvatskoj od 2019. godine, kad je preuzela Remontno brodogradilište u Šibeniku. Nakon sprovedenog finansijskog i operativnog restrukturiranja, šibensko brodogradilište uspešno posluje i postiže odlične proizvode rezultate pod novim brandom Iskra Shipyard, piše Jutarnji.hr.

“Ulazak Elke u Grupu Iskra odlična je vesti za slovenačku i hrvatsku privredu jer se sinergijski povezuju prepoznatljivi brendovi i dve kompanije s dugogodišnjom tradicijom koje su, svaka u svom segmentu, simbol pouzdanosti i kvaliteta,” rekao je Dušan Šešok, direktor i većinski vlasnik Iskra Grupe.

Elka baštini tradiciju firme koja je osnovana u Zagrebu 1927. godine te je od početne proizvodnje vodova i kablova, sistemski prateći globalni razvoj tehnologije, proširivala delokrug rada prema proizvodnji novih tipova kablova. Zadnjih dvadeset godina je bila u vlasništvu preduzetnika Miljenka Haceka, a proizvodni pogoni Elke prostiru se na površini od gotovo deset hektara, što je čini jednim od najvećih industrijskih postrojenja u Hrvatskoj. 

Grupa Iskra vodeći je regionalni, globalno prisutni ponuđač inteligentnih industrijskih rešenja i najsavremenijih elektrotehničkih proizvoda. Ove godine obeležava 75. godišnjicu nastanka i kontinuirane proizvodnje.

Grupa Iskra je u 100 odstotnom vlasništvu porodice Šešok, zapošljava više od 1300 radnika, a temeljni kapital  veći je od 28 miliona evra.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde