Više od 130 zemalja potpisalo globalni dogovor o oporezivanju velikih kompanija

PRATITE NAS

Poslednji članci iz ove rubrike

Više od 130 zemalja sveta usuglasilo se sa izmenama načina na koji će se oporezivati velike globalne kompanije, što uključuje 15 odsto minimalnog korporativnog poreza u cilju sprečavanja multinacionalnih firmi da kriju profit u poreskim oazama.

Pregovori su se vodili četiri godine, a imali su podršku američkog predsednika Džoa Bajdena. Troškovi vezani uz pandemijsku krizu dali su poslednjih meseci dodatni zamah sporazumu.

“Uspostavljanje, prvi put u istoriji, snažnog globalnog minimalnog poreza će konačno izjednačiti uslove za američke radnike i poreske obveznike, zajedno s ostatkom sveta”, rekao je Bajden u saopštenju.

Sporazum je postignut između 136 država koje predstavljaju 90 odsto svetske ekonomije, objavila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koja je bila domaćin razgovora koji je istakao i da će minimalan porez donieti prihod od oko 150 milijardi dolara.

Dogovor će sprečiti velike firme da beleže dobit u zemljama s niskim porezima, poput Irske, bez obzira na to gde se nalaze njihovi klijenti, što je pitanje koje je postalo sve hitnije s porastom “Big Tech” divova koji lako mogu poslovati preko granice.

Preporučujemo