WSJ: Američka politika zaustavila kinesku investiciju u riječku luku

Foto: Envato Elements / 9_fingers_

Kada je pre tri godine iz Zagreba pušten „beli dim“ kao simbol postignutog dogovora s kineskim kompanijama oko investicija u Luku Rijeka, u Vašingtonu su se upalili alarmi, piše Wall Street Journal.

Mogućnost da Peking zagospodari lukom velike strateške važnosti mobiliziovala je američki diplomatski aparat na intenzivnu zakulisnu kampanju kojom je izvršen pritisak na hrvatsku vladu da zaustavi projekt.

Hrvatska je vlada, tako, bez nekog jasnog objašnjenja zaustavila narudžbenicu u januaru 2021., te je koncesiju nad Lukom Rijeka vrednu 2,7 milijardi evra ponudila danskoj firmi APM Terminal koja će na projektu sarađivati s hrvatskom kompanijom za logistiku Enna Logic, prenosi Jutarnji list.

“Nije postojala direktna intervencija SAD, ali nam je Vašington dao jasne signale”  rekao je ministar saobraćaja Oleg Butković u razgovoru za Wall Street Journal, dodavši kako se radi „o vrlo osetljivom pitanju“.

Sjedinjene Američke Države, nezavisno og toga koja je administracija u Beloj kući, proteklih godina sve intenzivnije lobiraju za smanjenje, pa čak i blokadu, uticaja Kine na Starom kontinentu. Jedna od najeksponiranijih kampanja te vrste odnosila se na pitanje Huawei-ja i evropske 5G mreže. Vašington je prošle godine, uz pomoć nemačke opozicije koja se toj ideji takođe usprotivila, uspešno zaustavio Kinu u naumu da preuzme većinsko vlasništvo nad lukom u Hamburgu, nakon čega je udeo kineskih državnih kompanija smanjen na tek 24,9 odsto.

Kineske kompanije nisu odgovorile na upit redakcije WSJ-a tokom pisanja ovoga članka.

S obzirom na to da Kini raste apetit po pitanju širenja uticaja u evropskim strateški važnim lukama, postavlja se pitanje do kada će američka diplomatija uspeti da blokira njene pokušaje da zagospodari ključnom infrastrukturom EU.

“Kina postaje sve važniji igrač u kontekstu vlasništva nad globalnim lukama, pa će SAD morati početi birati bitke u koje će ulaziti s Pekingom oko interesa nad lukama u EU,”  rekao je Isak Kardon, vodeći američki stručnjak za kinesku strategiju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde