Ifo: Nemačke banke nešto lakše odobravaju kredite privredi

Foto: Helmut Fricke/dpa

Nemačke firme su u martu prijavile da im banke lakše odobravaju kredite nego prethodnih meseci, ali pristup privrede finansiranju ostaje komplikovaniji od uobičajenog, saopštio je ekonomski institut Ifo u petak, prenosi agencija dpa.

Naime, udeo preduzeća koja su u poslednjem istraživanju navela da naleću na prepreke pri zahtevu za finansiranje pao je na 22,7 odsto, sa decembarski 30 odsto. To ipak ukazuje da su banke nadalje znatno restriktivnije nego prethodnih godina.

Turbulencije na međunarodnom finansijskom tržištu posle kolapsa američke Silicone Valley Bank nisu uticale na stopu odobravanja kredita u Nemačkoj, rekao je direktor istraživačkog odeljenja Ifo, Klaus Volrabe.

Oko trećine ispunjenih upitnika jeste stiglo u institut posle problema sa SVB, rekao je Volrabe, ali ti odgovori ne odskaču od onih od ranije.

Ifo ne očekuje da će se nešto bitnije promeniti, pod uslovom da u predstojećem periodu u bankarstvu ne iskrsnu novi problemi.

Volrabe je pozitivniji indeks pripisao tome da su se preduzeća privikla na nove okvire bankarskog finansiranja.

Stanje kao bolje posebno vidljivo opisuju industrija i uslužni sektor, gde je udeo preduzeća koja su u bankama naletela na prepreke pao za 10,5 na 17,3 odsto, odnosno za 8,1 na 26,5 odsto.

Promene praktično nije bilo u trgovini na veliko i malo, sa stopom odbijanja zahteva za krediti od 15,9, odnosno 22,1 odsto, i u građevinarstvu, sa 26,9 procenata.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde