Od 1. maja Nemci za prevoz koriste „Deutschland-Ticket“

Foto: Jens Schlüter/dpa

Milioni Nemaca od 1. maja će moći da koriste lokalni javni prevoz sa jeftinom mesečnom kartom, odlučio je parlament odobrivši zakon o sufinansiranju te karte. Zvanična prodaja „Deutschland-Ticket“ koji će koštati 49 evra počinje danas.

Država će od 2023. do 2025. sa 1,5 milijardi evra godišnje priskočiti da prevoznicima nadoknadi polovinu mogućih gubitaka zbog jeftine karte. Drugu polovinu finansiraće nemačke pokrajine.

U planu je pretplata koja će moći da se naruči onlajn, otkaže iz jednog meseca u drugi i koja će važiti u autobusima, tramvajima i na železnici u celoj Nemačkoj.

Svrha karte je da javni putnički lokalni prevoz učini privlačnijim i da ljude navede da iz svojih automobila pređu na tu vrstu prevoza.

Kasnija poskupljenja karte su moguća. Proteklih nedelja su mnoga saobraćajna preduzeća već primila prednarudžbe za novu kartu.

„Ta karta će konačno dovesti u red cenovnu džunglu u lokalnom saobraćaju,“ rekla je zvaničnica Nemačkih železnica Evelin Pala.

Sa novom kartom korisnici će u početku za 49 evra moći da koriste autobuse i šinska vozila u lokalnom javnom saobraćaju na teritoriji cele Nemačke.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde