Zajedno sa našim klijentima oblikujemo budućnost bankarstva

Za razliku od neobanaka, fintek ili big tek kompanija, tradicionalne banke najčešće biraju evolutivni put ka digitalizaciji kako bi se integrisale u nove finansijske ekosisteme. Zahvaljujući sopstvenim inovativnim softverskim rešenjima, tehničku podršku u modernizaciji poslovanja najvećem broju banaka u jugoistočnoj Evropi obezbedio je ASEE (ASSECO SEE). Od Aleksandra Marinkovića, direktora ASEE Srbija, saznajemo na koji način ova kompanija zajedno sa svojim klijentima oblikuje budućnost bankarstva.

Šta biste izdvojili kao najveće izazove sa kojima se danas susreće bankarski sektor?

Jedan od glavnih izazova za sve finansijske institucije je pronalaženje adekvatnog odgovora na rastuće potrebe bankarskih klijenata za finansijskim servisima koji su interaktivni, jednostavni za korišćenje i lako dostupni. Banke danas nastoje da obezbede vrhunsko korisničko iskustvo u svim dodirnim tačkama sa klijentima. U ovako dinamičnom okruženju, softveri preuzimaju sve važniju i sve veću ulogu.

Na koji način ASEE podržava trendove u savremenom bankarskom poslovanju?

Naša strategija je da aktivno pratimo kako poslovne trendove i inicijative u bankarstvu, tako i tehnološke trendove u IT industriji. Rezultat toga je činjenica da ASEE globalno posluje sa 270 banaka, u više od 20 zemalja. U svakodnevnoj saradnji sa našim klijentima pokušavamo da zajednički prepoznamo primenu novih proizvoda i tehnologija, a sa zajedničkim ciljem unapređenja iskustva krajnjeg korisnika. Pored snažne inicijative za digitalizacijom bankarskih usluga, značajna unapređenja softvera u upotrebi postižemo i usklađivanjem sa regulatornim zahtevima.

Koliko je internacionalno iskustvo ASEE Grupe značajno za razvoj lokalnih rešenja?

Kao jednu od osnovnih prednosti našeg sistema izdvojio bih upravo znanje i iskustvo koje se  akumuliraju na internacionalnom nivou. Takođe je od izuzetnog značaja mogućnost sagledavanja svakog novog lokalnog projekta od strane međunarodnih timova. Dodatno, svako rešenje koje razvijamo se prilagođava i specifičnim zahtevima naših klijenata i uslovima lokalnih tržišta. U ovom kontekstu bih istakao da je lokalno znanje podjednako dragoceno.

Koji vid primene veštačke inteligencije će, po Vašem mišljenju, biti popularan među krajnjim klijentima banaka u narednom periodu?  

Veštačka inteligencija će moći da pruži podršku svim bankarskim procesima, obezbedi viši nivo personalizacije, jednostavnost za korišćenje i automatizaciju. Verujem da će klijentima banaka naročito biti interesantno njeno korišćenje u konverzacionom bankarstvu, u kom će veštačka inteligencija zameniti interakciju sa osobljem banke. Ova opcija je izuzetna pogodnost za korisnike, zbog unapređene komunikacije sa bankom, a istovremeno je i dobro rešenje za zaposlene u banci, koji će imati više vremena da se bave posebnim pitanjima i zahtevima.

Dok sa jedne strane, IT industrija beleži rast, sa druge je sve veći problem nedostatak IT stručnjaka. Na koji način vi pristupate ovom pitanju?

Svojim uspešnim poslovanjem, rastom i vizijom, kompanija zaposlenima omogućava dugoročan razvoj i sve što im je potrebno za rad – od tehnologije i informacija do edukacije i posebnih povlastica. Istakao bih da je ASEE usmeren ka razvoju mladih ljudi koji imaju mogućnost da u našoj kompaniji dosta nauče o IT industriji, ali i da pored svog redovnog posla učestvuju u razvojnim projektima i oprobaju se u različitim oblastima, što je za svakog ko želi da se razvija veliki podsticaj. Veoma smo posvećeni celovitom pristupu organizaciji sa konkretnim polugama kako je unaprediti, a u tom cilju i u cilju razvoja talenata uveli smo i dva projekta – Knowledge Infusion i Leadership Academy, kao i veliki broj ostalih programa kojima obezbeđujemo kvalitetne kadrove.

Iz iskustva Vaše kompanije, kako biste opisali doprinos koji mladi mogu da ostvare za razvoj inovativnih softverskih rešenja?

Oni daju veliki doprinos razvoju IT industrije, pa i rešenja koja razvijamo u okviru ASEE Grupe. Neki od naših najinovativnijih softvera razvijeni su zahvaljujući studentskim idejama. U pitanju su kompleksne i veoma napredne tehnologije. Nove generacije donose nov pogled i unose novu energiju, dok smo mi kao kompanija tu da ih podržimo iskustvom, znanjem i zaokruženim poslovnim sistemom. Ponosan sam na sve uspehe koje smo zajednički postigli i radujem se onima koji tek dolaze.

Kakva očekivanja imaju nove generacije kao budući korisnici finansijskih usluga i kako će ih ASEE u tome podržati?

Na osnovu istraživanja koje je nedavno sproveo ASEE, znamo da su neke od karakteristika banaka koje su generaciji Z važne bezbednost ličnih podataka i fizička lokacija filijala, a na visokom trećem mestu je individualni pristup korisniku. Dodatno, 42% ispitanika je navelo da su spremni da plate više za odlično digitalno korisničko iskustvo. Sve to ukazuje da je neophodno ići dalje putem kojim smo krenuli. Što se tiče ASEE, nastavićemo da razvijamo tehnologiju za potrebe biznisa i adekvatna rešenja za krajnje korisnike, oblikujući zajedno sa našim klijentima budućnost bankarstva uz najviši nivo odgovornosti za razvoj celokupnog digitalnog društva.

Rešenja koje nudi ASEE

Savremeno bankarstvo karakteriše i potreba za obradom velikih baza podataka i primena veštačke inteligencije. Koja rešenja nudi ASEE kao odgovor na ove promene?

Zajedno sa našom kompanijom Things Solver, koja se bavi veštačkom inteligencijom, već smo razvili nekoliko rešenja koja je integrišu i beleže uspešne rezultate. Trenutno su najzastupljeniji na tržištu sistemi za preporuku, odnosno personalizovanje ponuda kojima se zadovoljavaju stvarne potrebe klijenata. Drugi najznačajniji proizvod sa veštačkom inteligencijom fokusira se na naprednu segmentaciju klijenata, koja se vrši uglavnom na osnovu bihevioralnih parametara. Takođe smo razvili i rešenje za praćenje podataka koji nisu primarni fokus analitike banaka, a koji takođe mogu biti od izuzetnog značaja za poslovanje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde