Zašto istočni Nemci sporo stižu do liderskih pozicija?

Foto: Envato Elements / LightFieldStudios

Udeo istočnih Nemaca na rukovodećim mestima u politici, medijima, pravosuđu i kulturi donekle je porastao u poslednjih pet godina, ali je i dalje veoma nizak.

U 2018. udeo „elite“ istočnonemačkog porekla u društvu bio je 10,8 odsto, a prošle godine najmanje 12,2 odsto, prema istraživanju „Monitor elite“. Istraživanje je u sredu predstavio vladin poverenik za istočnu Nemačku Karsten Šnajder.

Analiza je pokazala i da stanovništvo poreklom iz istočnog dela zemlje čini 20 odsto ukupne populacije Nemačke. Prerano je govoriti o trendu povećanja tog udela, stoji u istraživanju.

Šnajder se već duže vreme žali da su istočni Nemci suviše retko na rukovodećim pozicijama, što izaziva razočaranje u regionu i osećaj da nisu dovoljno uključeni u društvo.

„Monitor elite“ koristi javno dostupne biografske podatke o oko 4.000 ljudi koji su bili na 3.000 „elitnih pozicija“ između 2018. i 2023. Naučnici su i razgovarali sa učesnicima istraživanja.

DDR sistem

Oni, između ostalog, navode „dugoročne efekte DDR sistema“, nekadašnje socijalističke Istočne Nemačke, kao uzrok manjka zastupljenosti. Tu na primer spadaju i problemi priznavanja akademskih zvanja stečenih u DDR-u na studijama „za državu“, kao što su pravo, ekonomija ili društvene nauke.

Engleski, koji se ne govori svuda dovoljno dobro, takođe je važan za zauzmanje rukovodećih pozicija. Za studente na istoku ne postoji posebna podrška.

Među samim istočnim Nemcima, tek manji broj njih sebe može da zamisli na liderskoj poziciji. Na zapadu je percepcija drugačija.

Čak i u istočnoj Nemačkoj, istočni Nemci su nedovoljno zastupljeni na elitnim pozicijama, istakli su autori studije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde