Zašto je Biogen „napumpao“ cenu jednog leka?

Nije prošlo mnogo od momenta kada je američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila primenu Aduhelma, prvog novog leka protiv Alchajmerove bolesti u poslednje dve decenije, a kompanija Biogen je na lek stavila cenu – 56.000 za godišnju dozu.

U ponedeljak je cena Biogenove deonice skočila 38 odsto, zaustavivši se na 395,85 dolara, najvišem nivou u šest godina, ali ova priča izazvala je brojne kontroverze.

Cena je kažu analitičari previsoka, a kažu i da ona više priliči lekovima za retke bolesti od kojih godišnje oboli stotinjak pacijenata, a ne za bolest od koje boluju milioni ljudi. 

Koliko je Biogen “napumpao” cenu leku govori i procena Instituta za klinička i ekonomska istraživanja (ICER), američke neprofitne organizacije koja izračunava fer cenu lekova. Prema njihovom proračunu na temelju dostupnih informacija, cena godišnje doze Aduhelma trebala bi se kretati između 2500 i 8300 dolara.

Aktivisti kampanje za priuštive lekove smatraju da je cena Aduhelma posebno problematična s obzirom na kontroverznu proceduru dobijanja FDA-ovog odobrenja, ali i činjenice da deo lekara i naučnika smatra da je lek jedva efikasan.

Majkl Karoum, direktor analize zdravstvenog sektora u organizaciji Public Citizen, ističe za Financial Times kako je odobrenje Aduhelma “jedna od najgorih odluka koje je FDA ikada doneo”, prenosi Poslovni dnevnik.

Gotovo 6 miliona Amerikanaca živi s Alchajmerom, koji je šesti uzrok smrti u SAD-u. Oboleli postupno gube pamćenje, a u završnoj fazi bolesti ne mogu obavljati svakodnevne obaveze kao ni razgovarati. ICER je saopštio kako bi Biogenova cena bila opravdana jedino kada bi Aduhelm u potpunosti zaustavio kognitivno propadanje, a ne tek usporio napredovanje bolesti.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde