Zvezda automobilske industrije gošća Beograda i Samita žena lidera

Foto: Privatna arhiva

Monika Mikac je ulaskom u svet biznisa zaslužila i zvanje ’evropska zvezda u usponu’. Bila je jedna od retkih žena na vodećim pozicijama automobilske industrije, uvek na strani inovacija i promene. Danas je na čelu britanskog fonda NAD Capital.

Po obrazovanju je novinarka sa jakim preduzetničkim nasleđem. Kroz karijeru je iskusila sektore i PR-a i marketinga i logistike i finansija kao i pregovora. Nije joj strano ni sklapanje automobilskih baterija. Pre svega, Monika Mikac je borac za promene i električne automobile. Ova uspešna poslovna žena biće gošća Beograda i Samita žena lidera u hotelu Hilton 1. juna ove godine.

Zvezda automobilske industrije gošća Beograda i Samita žena lidera

Pred ovaj jedinstven događaj, Monika Mikac govorila je i za portal Bonitet.com.

Ko je Vaša velika inspiracija?

Ne mogu reći da imam samo jednu inspiraciju, ovisno o trenucima u životu inspiraciju nalazim u različitim ljudima.

Ali volim reći kako želim biti kao moja baka, koja sa 90 godina i dalje ne posustaje, koja je u doba kad to nije bilo normalno za žene završila fakultet i postala učiteljica. To su bila neka druga vremena, kada je na fakultetu čak bila i gladna ali nije posustajala od svog cilja. To je snaga volje kojoj se divim. Ali moram napomenuti kako je bitno imati i podršku muškaraca jer upravo je njezin otac bio taj koji ju je pogurao da ide na fakultet iako ju je mama u tome htjela spriječiti.

Tako i ja inspiraciju osim iz snažnih žena volim crpiti i sa muške strane. Najvažnija lekcija koju sam naučila bila je od Adriana Camposa, bivšeg vozača Formule 1, koji mi je rekao da je najbolje rezultate krenuo ostvarivati kada je shvatio da je najveći neprijatelj na stazi upravo on sam sebi. I to je tako istinito u mnogim situacijama u životu.

Kako biste opisali iskustvo jedne žene koja je često bila jedina okružena muškarcima na sastancima inženjera iz sveta automobilske industrije?

Za mene je posao posao, ne djelim ga na muški i ženski, a kad nešto radim onda to želim napraviti najbolje što mogu.

Tako da ja to nikad nisam doživljavala kao nešto posebno. Nekako sam od početka karijere, čak i prije automobilske industrije, shvatila da puno bolje surađujem s muškarcima. Moram priznati da sam tek nedavno, kad sam postala majka curice, više senzibilizirala svoju žensku stranu. Nekako sam ja prije u svojoj glavi postavljala uvijek da su muškarci i žene jednaki samo je stvar do karaktera, a realno nisu i to je baš prava ljepota. Naravno trebaju biti ravnopravni, ali kada se u korporaciji koriste snage obje strane, onda će se postići najbolji balans.

Koja je Vaša definicija promene i zašto mislite da su promene važne?

Promjena je jedina konstanta u našem životu. Ona nije važna, ona je neizbježna. Nažalost, mnogi se tome opiru jer volimo sigurno. Promjene mnoge plaše čak i kada su na bolje. Za mene je najveći uspjeh, ali i najteži zadatak, upravo to da sam polako mjenjala sebe. I stalno se i mjenjam i učim i ne želim da to ikad prestane.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde