Voz: AI je toliko inteligentan da je otvoren za loše igrače

Foto: EFFORCE

Ključne tačke
  • Voznijak, poznatiji u svetu tehnologije kao Voz, je veteran iz Silicijumske doline koji je zajedno sa Stivom Džobsom osnovao Apple i izumeo prvi Apple računar.
  • Suosnivač kompanije Apple Stiv Voznijak upozorio je da bi veštačka inteligencija (AI) mogla da oteža uočavanje prevare i dezinformacija.
  • On veruje da „ne možemo da zaustavimo tehnologiju“, ali možemo da pripremimo ljude kako bi bili bolje obrazovani da uoče prevaru i zlonamerne pokušaje preuzimanja ličnih podataka.

Suosnivač kompanije Apple Stiv Voznijak upozorio je da bi veštačka inteligencija (AI) mogla da oteža uočavanje prevare i dezinformacija.

Voznijak kaže da se plaši da će tehnologiju iskoristiti „loši glumci“.

Govoreći za BBC, on je rekao da sadržaj veštačke inteligencije treba da bude jasno označen i da je potrebna regulativa za ovaj sektor.

Pionir računarstva potpisao je pismo u martu zajedno sa Elonom Maskom pozivajući na pauzu u razvoju najmoćnijih AI modela.

“AI je otvoren za loše igrače”

Voznijak, poznatiji u svetu tehnologije kao Voz, je veteran iz Silicijumske doline koji je zajedno sa Stivom Džobsom osnovao Apple i izumeo prvi Apple računar.

AI je toliko inteligentan da je otvoren za loše igrače, one koji žele da vas prevare o tome ko su oni.”

Termin AI obuhvata računarske sisteme koji su sposobni da obavljaju zadatke za koje bi inače bila potrebna ljudska inteligencija. Ovo uključuje chat botove koji mogu da razumeju pitanja i odgovaraju odgovorima poput ljudi, kao i sisteme koji mogu da prepoznaju objekte na slikama.

Voznijak ne veruje da će veštačka inteligencija zameniti ljude jer joj nedostaje emocija, ali je upozorio da će, po njegovom mišljenju, učiniti ‘loše glumce’ još ubedljivijim, jer programi kao što je ChatGPT mogu da kreiraju tekst koji „zvuči inteligentno“.

“Sile koje traže novac obično pobeđuju”

On smatra da bi odgovornost za sve što generiše veštačka inteligencija i potom objavi u javnosti, trebalo da bude na onima koji to objavljuju: „Čovek zaista mora da preuzme odgovornost za ono što generiše veštačka inteligencija“.

On želi da regulacija smatra odgovornim velike tehnološke firme koje „osećaju da mogu da se izvuku sa bilo čim“.

Ali je skeptičan da će regulatori to ispraviti: „Mislim da sile koje traže novac obično pobeđuju, što je pomalo tužno.“

Voznijak je bio pionir računarstva i kaže da se iza propuštenih prilika u vreme nastanka interneta kriju lekcije za današnje arhitekte veštačke inteligencije. On veruje da „ne možemo da zaustavimo tehnologiju“, ali možemo da pripremimo ljude kako bi bili bolje obrazovani da uoče prevaru i zlonamerne pokušaje preuzimanja ličnih podataka.

Sadašnji šef Apple-a, Tim Kuk, rekao je investitorima prošle nedelje da je važno da budu „namerni i pažljivi“ u pristupu AI: „Mi smatramo da je veštačka inteligencija ogromna i nastavićemo da je unosimo u naše proizvode veoma promišljeno“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde