Kreator veštačke inteligencije dao otkaz u Google-u

Foto: Youtube screenshot

Džefri Hinton,  inženjer u kompaniji Google koji se smatra kreatorom veštačke inteligencije, dao je otkaz i sada upozorava na opasnost daljnjeg razvoja veštačke inteligencije.

Hinton je radio u Google-u više od jedne decenije i odgovoran je za tehnološki proboj iz 2012. koji služi kao temelj trenutne AI poput ChatGPT-a. Svoju ostavku najavio je u izjavi za New York Times, rekavši da sada žali zbog svog rada, prenosi Klix.ba.

“Tešim se normalnim izgovorom: da to nisam uradio ja, neko drugi bi učinio”, rekao je on za novine.

„Teško je shvatiti kako možete sprečiti loše ljude da ga koriste za loše stvari“, rekao je Hinton o AI.

Hintonov veliki AI problem dogodio se kada je radio sa dva diplomirana studenta u Torontu 2012. Trio je bio u mogućnosti da uspešno kreira algoritam koji je mogao da analizira fotografije i identifikuje zajedničke elemente, kao što su psi i automobili, navodi NYT.

Nije prvi slučaj

Algoritam je bio rudimentarni početak onoga za što su sposobne trenutne AI poput OpenAI ChatGPT i Google Bard AI. Google je kupio kompaniju koju je osnovao Hinton za 44 miliona dolara ubrzo nakon proboja.

Jedan od diplomiranih studenata koji je radio na projektu s Hintonom, Ilia Sutskever, sada radi kao glavni naučnik OpenAI.

Hinton je rekao da je napredak koji se vidi od 2012. godine zapanjujući, ali je verovatno samo vrh ledenog brega.

„Pogledajte kako je bilo pre pet godina i kako je sada“, rekao je o industriji.

„To je zastrašujuće“, dodao je.

Hintonovi strahovi odražavaju onaj koji je izrazio više od 1.000 tehnoloških lidera ranije ove godine u javnom pismu u kojem se poziva na kratko zaustavljanje razvoja veštačke inteligencije. Hinton tada nije potpisao pismo, a sada kaže da nije želeo da kritikuje Google dok je bio u kompaniji.

Ovo nije prvi sličan slučaj kada su u pitanju Google i veštačka inteligencija. Google je letos objavio da je otpustio inženjera koji je tvrdio da je još neobjavljeni sistem veštačke inteligencije na kome kompanija radi postao ‘razuman’. Kompanija je saopštila da je odbacila tvrdnje Blejka Lemoina kao „potpuno neosnovane“ a da razvoj veštačke inteligencije shvata „veoma ozbiljno“ i da je posvećena „odgovornim inovacijama“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde