3 slavne ličnosti koje najviše investiraju

Poznate osobe rekordnim tempom upumpavaju svoju značajnu zaradu u razne kompanije, pa ćemo ovde pogledati četiri najveća slavna ulagača da bismo videli kuda ide sav taj novac.

Kada odlučite da u nešto investirate, bile to nekretnine, akcije i slično, često se nadate da će vas te investicije učiniti finansijski stabilnim, ako ne i napraviti bogataša od vas. Isto razmišljaju i korporacije, ali i venture kapitalisti, kao i “anđeli” investitori.

Poznate ličnosti dugo su bile investitori u startap kompanije, i te investicije slavnih dostigle su vrhunac 2019. godine, kada je prema portalu tide.co, cifra iznosila 2,25 milijardi dolara – gotovo udvostručivši 1,4 milijarde dolara uloženih godinu dana ranije.

A ko su slavni koji najviše ulažu?

1. Ešton Kučer

Ukupan broj investicija: 159

Ukupni krug finansiranja: 3,13 milijardi dolara

Prosečna veličina fonda: Manje od 20 miliona dolara

Zvezda serija „Dva i po muškarca“ i „Vesele sedamdesete“ jedan je od najaktivnijih i najuspešnijih investitora među slavnim ličnostima. Prema izveštaju CB Insights-a, Kučer je uložio novac u startape poput Airbnb, Bebo i Bok. Od njegovog ogromnog broja investicija, 61 od njih, ili 1,61 milijardu dolara, ulaže u softverske kompanije.

Takođe je uložio u aplikacije, oko 378,7 miliona dolara, i digitalne medije, oko 26,8 miliona dolara. Ali gledajući različite sektore, Kučer je uložen u otprilike sve njih i nalazi se u prvih 10 po uloženom iznosu.

2. Nasir “Nas” Džouns

Ukupan broj investicija: 188

Ukupni krug finansiranja: 1,49 milijardi dolara

Prosečna veličina fonda: Manje od 20 miliona dolara

Još jedan veliki ulagač među slavnim ličnostima je reper Nasir „Nas“ Džouns. Iako je uložio samo polovinu od onoga što je Kučer, Džouns je svojih 1,5 milijardi “utrošio” na čak 188 različitih investicija. 

Od tih investicija, 539,3 miliona dolara je u softverske kompanije. Takođe je uložio skoro 200 miliona dolara u finansijske kompanije i skoro 60 miliona dolara u razvoj aplikacija.

Džounsov fond KueensBridge Venture Partners investirao je u platforme odeće poput Totspot i FitMob.

3. Karmelo Entoni

Ukupan broj investicija: 38

Ukupni krug finansiranja: 1,1 milijarda dolara

Prosečna veličina fonda: 29,1 milion dolara

Deset puta učesnik All-Star NBA utakmice i trenutni igral Portland Trailblazers-a Karmelo Entoni uložio je nešto više od milijardu dolara. Nije toliko raznolik investitor kao Džouns ili Kučer, ali Entoni je uložio dobar deo svog novca u maloprodaju – u iznosu od 249 miliona dolara. Takođe je investirao još 172,5 miliona dolara u sektore putovanja i “lifestyle”-a.

Entonijeve najveće investicije uložene su u softverske kompanije. Uložio je 337,4 miliona dolara u devet različitih fondova.

Među nekim od njegovih ulaganja su prostor za fizičko skladištenje MakeSpace i veb lokacija za žensku modu PureVov.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde