Oporavak EU kroz prvo zaduživanje od 20 milijardi evra

Evropska komisija izdala je obveznice u vrednosti od 20 milijardi evra na rok od deset godina, što je prvo zaduženje za finansiranje oporavka od pandemije koronavirusa u okviru instrumenta EU sledeće generacije i predstavlja najveću transakciju i iznos koji je EU podigla u jednoj transakciji, prenose agencije.

“Uspešno smo sproveli prvu operaciju izdavanja obveznica. Kao snažna Unija zadužujemo se na tržištu i investiramo u zajednički oporavak od krize”, rekla je predsednica Komisije, Ursula von der Lejen.

Komisija dodaje da su obveznice naišle na vrlo veliko interesovanje investitora u Evropi i svetu zahvaljujući čemu je dobila jako povoljne uslove zaduživanja. 

Evropska komisija planira da se zaduži više od 800 milijardi evra za EU sledeće generacije, a mehanizam za oporavak i otpornost ključni je deo plana EU-a za ekonomski oporavak od koronakrize. Na raspolaganju ima 672,5 milijardi evra za podršku investicijama i reformama u državama članicama, a od tog iznosa 312,5 milijardi evra su bespovratna sredstva i 360 milijardi su zajmovi.

Inače, komisija je nedavno predstavila budžet za 2022. godinu, u okviru kog je predložila 167,8 milijardi evra za zajednički budžet EU, a koji će biti dopunjen sa oko 143,5 milijardi evra bespovratnih sredstava u okviru fonda za opravak EU. U okviru podrške zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za 2022. godinu predviđena su sredstva u iznosu od 1,9 milijardi evra, navodi se u predlogu Komisije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde