Adobe daje 20 mlrd – najveće preuzimanje u istoriji kompanije

Redakcija
Redakcija
Bonitet.com

Poslednji članci iz ove rubrike

Adobe Inc kupuje startap Figma za oko 20 milijardi dolara. To je i najveće preuzimanje u istoriji kompanije.

Dogovor o gotovini i deonicama daće Adobe-u vlasništvo nad firmom čiju online platformu za saradnju za dizajne i brainstorming koriste firme u rasponu od Zoom Video Communications do AirBnB-a i Coinbasea.

„Kombinacija Adobe-a i Figme je transformacijska i ubrzaće našu viziju saradničke kreativnosti“, izjavio je izvršni direktor Adobe-a Šantanu Narajen u izjavi, prenosi Seebiz.

Adobe je akvizicijama poslednjih godina izoštrio svoj fokus na prostor alata za saradnju. Kupio je platformu za upravljanje radom Workfront 2020. i platformu za video saradnju temeljenu na oblaku Frame.io prošle godine.

Ipak, deonice Adobe-a su pale 13% u ranom trgovanju. Neki analitičari ukazali su na veličinu posla koji bi mogao da zahteva od Adobe-a da se zaduži. Kompanija je imala novac i novčane ekvivalente od 3,87 milijardi dolara od 2. septembra.

„Razočarani smo cenom plaćenom za firmu (Figma)“, rekao je David Vagner, portfeljski menadžer i analitičar kapitala u Aptus Capital Advisors koji poseduje 1,5% udela u Adobe-u.

„Obično nije dobar znak kada firma mora da kupi da bi obranila udeo. To nije održivo rešenje.“

Prošlomesečni izveštaj CNBC-a kaže da hiljade zaposlenih u kompaniji Microsoft koriste Figmu, stavljajući pritisak na bliske odnose softverskog diva s Adobe-om.

Očekuje se da će se ugovor zaključiti 2023., a Figmu sa sedištem u San Francisku i dalje će voditi suosnivač i izvršni direktor Dilan Fild. Obe kompanije će morati da plate naknadu za raskid ugovora od milijardu dolara ako odustanu od ugovora.

Komentari

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

Preporučujemo

Pratite nas