Najveća operacija spasavanja jedne kompanije u istoriji Nemačke

Nemačka vlada, energetska kompanija Uniper i njen prethodni većinski vlasnik Fortum, dogovorili su da 98,5 odsto Unipera završi u rukama države.

Paket za stabilizaciju koji predviđa preuzimanje akcija finskog Fortuma potpisan je u sredu, saopštila je kompanija u Diseldorfu.

Državna razvojna banka KfW obezbediće Uniperu sredstva u skladu sa potrebama za likvidnošću. To podrazumeva i zamenu kreditne linije od Fortuma, koja se sastoji od akcionarskog kredita od četiri milijarde evra i takozvane garantne linije od dodatnih četiri milijarde evra.

Mere stabilizacije još mogu da se menjaju i o njima će odlučiti vanredna skupština Unipera u četvrtom kvartalu. Istovremeno, čeka se i odobrenje Evropske komisije.

U julu su vlada, Uniper i Fortum dogovorili mere vredne milijarde evra, uključujući ulazak Nemačke u vlasničku strukturu. Fortum, u većinskom vlasništvu finske države, do sada je imao više od tri četvrtine kapitala Unipera.

Kompanija gasom snabdeva više od 100 velikih potrošača, uključujući gradove i velike industrijske pogone.

Država i ranije pomagala

Koncern je upao u nelikvidnost jer je Rusija prvo smanjila, a zatim praktično i obustavila isporuku gasa. Uniper je zbog toga dugoročne obaveze morao da pokrije kupovinom skupljeg gasa na tržištu. Nedavno je saopštio o dnevnim gubicima od preko 100 miliona evra.

Nemačka vlada je i ranije finansijski pomagala preduzećima, avio-kompaniji Lufthansa ili turističkoj agenciji Tui tokom pandemije, na primer. Pod pritiskom finansijske krize, država je početkom 2009. preuzela udele Commerzbank.

Preuzimanje Unipera je, međutim, prema rečima analitičara najveća operacija spasavanja jedne kompanije u istoriji SR Nemačke.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde