BiH preduzetnik kupio austrijsku firmu sa preko 100 godina tradicije

Foto: Envato Elements / Shaiith

Bosanskohercegovački preduzetnik i vlasnik fabrike toaletnog papira i higijenskih potrepština „Violeta“ Petar Ćorluka kupio je austrijsku firmu koja ima preko sto godina tradicije u proizvodnji medenjaka, te sada proizvodnju seli u Hercegovinu.

BiH mediji prenose, da se radi o firmi Schmid Maissau, koja je poznata kao specijalista u izradi medenjaka na najvišem nivou. Inače, Petar Ćorluka je prošle godine preuzeo i fabriku „Lasta“ iz Čapljine, te će sada ponudu proširiti i na polje austrijskih medenjaka.

„Iskustva i načine proizvodnje iz Austrije u Lastu prenijeće tehnolog koji godinama radi i proizvodi poznate medenjake. Na osnovu iskustva i istraživanja potreba tržišta Lasta će raditi na novoj vrsti keksa, kako bi zadovoljili s proizvodom i izvozili medenjake na zapadno tržište“, naveli su iz „Laste“.

Ćorluka je 1990. godine ušao u preduzetničke vode osnovanjem trgovačke kompanije Prodex  i bavio se uvozom južnog voća.

Kompanija Violeta osnovana je 2001. godine, a brend Violeta lansiran je godinu dana kasnije. Danas Violeta grupacija ima 15 proizvodnih linija u tri fabrike (dve u BiH i jedna u Hrvatskoj) i zapošljava oko 1.500 radnika. Više od polovine ukupne proizvodnje prodaje se van tržišta Bosne i Hercegovine (Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Mađarska, Austrija, Albanija, Slovačka).

Ćorluka je prošle godine pokrenuo proizvodnju u fabrici keksa Lasta iz Čapljine. Firmu je kupio 2019. godine i u obnovu i mo- dernizaciju pogona uložio 10 miliona evra.

Takođe je odlučio da svoj biznis proširi i na turizam, te je uložio novac u rekonstrukciju hotela „Hrvatska“ na Makarskoj rivijeri, koji se smatra jednim od najluksuznijih kompleksa.

Na listi najbogatijih ljudi u regionu koju je objavio “Nedeljnik”, Petar Ćorluka je na 44.mestu sa procenjenim bogatstvom od nešto preko pola milijarde evra.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde