Više
  - Reklama -

  Booking.com pod istragom zbog utaje poreza u Italiji

  Još članaka iz ove rubrike

  U danima istorijskog sporazuma G7 o globalnoj minimalnoj stopi poreza na dobit multinacionalnih kompanija i smanjenja preusmeravanja profita na ofšor utočišta, kompanija Booking.com, onlajn platforma za pronalaženje smeštaja, trenutno je pod istragom italijanskih vlasti zbog utaje više od 150 miliona evra poreza, javlja agencija Reuters.

  Prema navodima finansijske policije iz Đenove, ova kompanija, inače registrovana u Holandiji, u periodu od 2013. do 2019. godine navodno je utajila 153 miliona evra poreza, na zaradu od 700 miliona evra, koliko je u tom periodu zaradila u Italiji. 

  Porez na pomenutu zaradu nije plaćen niti u Italiji, niti u Holandiji, gde je registrovana kompanija, a nije ni izvršena registracija ove kompanije u Italiji, na šta su bili obavezni, tvrdi finansijska policija Đenove.

  Reč je poreskoj kontroli u okviru krivične istrage koju vode italijanski tužiocu, gde je finansijska policija proveravajući 896.500 vlasnika imovine, koji su sarađivali sa kompanijom Booking, zaključila da je došlo do utaje poreza koja „donosi ogroman profit korisnicama, nanoseći štetu javnim budžetima i menjajući pravila konkurencije“.

  Portparol Booking.com-a u Holandiji nije želeo da komentariše ove navode, prenosi Reuters.

  Italijanska istraga privukla je pažnju nekoliko evropskih turističkih destinacija, pišu agencije, a poreske vlasti tih država neformalno su tražile informacije po tom pitanju. Kako još uvek traje istrage, italijanska poreska uprava će pokrenuti zaseban postupak na kraju kojeg će Booking morati da odluči da li će pristati na plaćanje poreza ili će osporiti ove navode.

  Odgovori

  Molimo unesite svoj komentar!
  Ovde unesite svoje ime

  - Reklama -spot_img

  Preporučujemo