Bundesbanka: Nemačka izbegla tehničku recesiju

Foto: Arne Dedert/dpa

Bundesbanka procenjuje da je nemačka privreda u prvom kvartalu prošla bolje nego što su ekonomisti očekivali pre samo mesec dana i da je izbegla tehničku recesiju.

Posle recesije od 0,4 odsto u poslednjem tromesečju prošle godine, privreda je od januara do marta živnula i po svoj prilici upisala rast bruto domaćeg proizvoda, prenela je agencija dpa.

Ekonomisti su do pre mesec dana prognozirali da će se recesija početkom godine nastaviti. Pad BDP u dva uzastopna kvartala naziva se tehničkom recesijom.

Recesiju s kraja prošle godine ekonomisti su pripisali pre svega snažnoj inflaciji i u međuvremenu razblaženoj energetskoj krizi.

Savezni zavod za statistiku u petak objavljuje preliminarne kvartalne podatke o privredi, ali Bundesbanka već sada procenjuje da je iznenađujuće snažan oporavak industrije i uslužnog sektora nadomestio pad lične potrošnje, te da će se BDP vratiti u crne brojke.

Osim što su energenti pojeftinili i omogućili nesputanu proizvodnju, nastavilo se i popuštanje uskih grla u svetskim trgovinskim lancima.

„Čak je i građevinska industrija, uprkos tražnji koja je posustala zbog poskupljenja materijala i kredita, snažno pojačala aktivnost,“ navodi Bundesbanka.

Tome su, doduše, doprineli sezonski faktori poput veoma blage zime u januaru i februaru.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde