Ko su Kinezi koji su prestigli Teslu u prodaji vozila?

Kineski BYD Motor u svom izveštaju za hongkonšku berzu objavio je podatak da je u prvoj polovini godine prodao 641.350 svojih električnih vozila. Ovo znači da je kineski proizvođač preskočio Teslu koja je u istom periodu ove godine prodala 564.743 vozila, što je objavljeno 2. jula.

Bez obzira što su problemi koji su zatekli Teslu privremenim zatvaranjem fabrike u Šangaju zbog kovida i što je to umanjilo produkciju u drugom kvartalu, BYD Motor beleži ubrzani rast.

Iza njih i Peking i Bafet

Kinezi su zabeležili rast prodaje od 314 odsto u poslednjih godinu dana. Osnovan 1995. godine, BYD je počeo kao proizvođač baterija i ušao u automobilski biznis 2003. godine, akvizicijom Qinchuan Automobile Company godinu dana ranije.

Kompanija je ‘pod kapom’ političke volje Pekinga koji hoće da podstakne potrošače da pojedinačno smanje svoje emisije CO2. A u njihovu korist je činjenica je i da je jedan od investitora čuveni Voren Bafet.

Mask: Da li ste vi videli taj BYD automobil?

Ali ono što je interesantno je da je BYD Motor u glavi Ilona Maska, osnivača Tesle, već više od deset godina. Kada su ga pitali za kineskog proizvođača 2011.godine uz smeh je odgovorio: “Da li ste vi videli taj automobil?”

Sada je situacija potpuno drugačija. Čak smešna. Nedavno je viša potpredsednica kompanije Lian Jubo rekla za kinesku državnu CGTN, da BYD Motor uskoro postaje Teslin snabdevač baterijama.

Tesla ovu informaciju nije htela da komentariše.

Kada su velike kompanije u Kini u pitanju, nijedna ne može da iza sebe ima i veliki skandal. Kako je pisao Bloomberg, vlasti u Hunanu, planinskoj provinciji na jugu Kine, pokrenule su istragu o zagađenju protiv fabrike BYD Motor nakon što su se stanovnici žalili na povraćanje i otežano disanje. Stanovnici takođe kažu da je jedna od BYD-ovih fabrika u regionu izazvala krvarenje iz nosa kod stotina dece.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde