Procurele datoteke: Kako se Uber ‘udvarao’ političarima

Hiljade procurelih datoteka razotkrilo je kako se kompanija Uber ‘udvarala’ najvišim političarima i koliko je daleko išla nastojeći se nametnuti u postojećoj taksi industriji, piše BBC, a prenosi Seebiz.

Oni detaljno opisuju opsežnu pomoć koju je Uber dobio od čelnika poput današnjeg francuskog predsednika Emanuela Makrona i bivše poverenice EU Nile Kros.

Velika količina poverljivih fajlova otkrila je kako su se kršili zakoni, varala policija, koristilo nasilje nad vozačima i tajno lobiralo kod vlada tokom agresivne globalne ekspanzije. Takođe otkrivaju kako je Uber pokušao osigurati podršku udvaranjem premijerima, predsednicima, bogatašima, medijima.

Fajlovi takođe pokazuju kako je bivši šef ove kompanije lično naredio korištenje “kill switcha” kako bi sprečio policiju da pristupi računarima.

“Bilo pa prošlo”

Kompanija na sve to kaže da njeno “prošlo ponašanje nije bilo u skladu sa sadašnjim vrednostima” i da je danas “drugačija firma”.

Datoteke Ubera čini više od 124.000 zapisa, uključujući 83.000 e-poruka i 1.000 drugih datoteka koje uključuju razgovore u razdoblju od 2013. do 2017.

Do tih zapisa došao je britanski Guardian i podeljeni su s Međunarodnim konzorcijumu istraživačkih novinara i brojnim medijskim organizacijama. Oni po prvi put otkrivaju kako je lobiranje i odnosi s javnošću vredno 90 miliona dolara godišnje regrutovalo prijateljske političare da pomognu u kampanji kojoj je cilj bio ometanje evropske taksi industrije.

Uber-ove nemilosrdne poslovne metode bile su nadaleko poznate, ali po prvi put datoteke daju jedinstven pogled iznutra na to koliko je daleko Uber otišao u postizanju svojih ciljeva.

Šta su radili Makron i Kros?

Dok su francuski taksisti organizovali ponekad nasilne proteste na ulicama protiv Ubera, tadašnji ministar privrede Makron, sada predsednik, bio je u kontaktu s Uberovim kontroverznim šefom Trevisom Kalanikom i rekao mu je da će reformisati zakone u korist kompanije, prenosi BBC. Makron je video Uber kao izvor rasta i zapošljavanja pa je hteo da mu pomogne.

Fajlovi pokazuju kako je bivša digitalna poverenica EU-a Nili Kros, jedna od najviših službenika Brisela, bila u pregovorima da se pridruži Uberu pre isteka svog mandata. Zatim je potajno lobirala za kompaniju, potencijalno kršeći etička pravila EU-a.

U to vreme Uber nije bio samo jedna od najbrže rastućih firmi na svetu, već i jedna od najkontroverznijih, koju su pratili sudski procesi, optužbe za seksualno uznemiravanje i skandali oko krađe podataka.

Na kraju je deoničarima bilo dosta i tadašnji šef Trevis Kalanik morao je 2017. da ode.

Uber kaže da je njegova zamena, Dara Kosrovšahi, “imao zadatak da transformiše svaki aspekt poslovanja Ubera” i da je “instalirao rigorozne kontrole i usklađenost potrebne za rad Ubera kao javne kompanije”.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde