Cisco realizovao najveću akviziciju u svojoj istoriji

Foto: Envato Elements / photocreo

Cisco Systems u četvrtak je saopštio da kupuje Splunk, firmu za sajber bezbednost, za oko 28 milijardi dolara u svom najvećem ugovoru do sada kako bi ojačao svoje softversko poslovanje i iskoristio procvat veštačke inteligencije.

Ugovor, koji je najveća tehnološka transakcija ove godine, pomoći će da se smanji oslanjanje kompanije Cisco na ogroman posao sa mrežnom opremom, koji je poslednjih godina patio od problema u lancu snabdevanja i usporavanja potražnje nakon pandemije, piše Reuters, a prenosi Biznis.rs.

Cisco je ponudio 157 dolara u gotovini za svaku akciju Splunka, što prestavlja premiju od 31 odsto na poslednju cenu na zatvaranju trgovanja. Akcije kompanije Splunk porasle su za više od 21 odsto na 145,04 dolara, što izražava određenu neizvesnost u pogledu regulatorne kontrole. Akcije kompanije Cisco oslabile su za četiri odsto.

Ulaganje u softver

Izvršni direktor kompanije Cisco Čak Robins, koji godinama pokušava da smanji svoje tradicionalno oslanjanje na hardver i da ulaže u softver, ocenio je da su dve najvažnije oblasti za klijente Cisca bezbednost i vidljivost, a da se akvizicijom Splunka one objedinjuju.

Splunk je poznat po svojim prednostima u oblasti uočljivosti podataka, što pomaže kompanijama da prate svoje sisteme u pogledu rizika od sajber bezbednosti i drugih pretnji. Kompanija koristi model cena zasnovan na pretplati za kupce. Dve kompanije vodile su ranije pregovore o spajanju, ali su ti razgovori propali.

Očekuje se da će akvizicija biti zaključena u trećem tromesečju 2024. godine i ojačaće Cisco-vu poziciju na kibernetičkom tržištu.

Cisco očekuje da će transakcija imati pozitivan uticaj na njegov gotovinski tok i bruto maržu već u prvom roku nakon završetka. Osim toga, očekuje se da će akvizicija povećati ne-GAAP zaradu po deonici kompanije Cisco već u drugoj godini. Finansiranje akvizicije sprovešće se kombinacijom gotovine i duga.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde