Čip u mozgu: Mask kreće sa ispitivanjima na ljudima

Ključne tačke
  • Kontroverzni biotehnološki startap Ilona Maska Neuralink otvorio je u utorak regrutaciju za svoje prvo kliničko ispitivanje na ljudima.
  • Pacijenti u ispitivanju će imati čip hirurški postavljen u deo mozga koji kontroliše nameru da se kreće.
  • Mask je pet godina radio na Neuralinkovom cilju da koristi implantate za povezivanje ljudskog mozga sa računarom, ali kompanija je do sada testirala samo na životinjama.

Kontroverzni biotehnološki startap Ilona Maska Neuralink otvorio je u utorak regrutaciju za svoje prvo kliničko ispitivanje na ljudima, navodi se na blogu kompanije.

Nakon što je dobio odobrenje od nezavisnih tela, Neuralink će početi da nudi moždane implante pacijentima sa paralizom u okviru PRIME studije, saopštila je kompanija.

PRIME, skraćenica za Precise Robotic Implanted Brain-Computer Interface, sprovodi se da bi se procenila bezbednost i funkcionalnost implantata.

Pacijenti u ispitivanju će imati čip hirurški postavljen u deo mozga koji kontroliše nameru da se kreće. Čip, koji je instalirao robot, zatim će snimati i slati moždane signale aplikaciji, sa početnim ciljem „da se ljudima omogući da kontrolišu kursor računara ili tastaturu koristeći samo svoje misli“, napisala je kompanija.

Oni sa kvadriplegijom zbog povrede vratne kičmene moždine ili amiotrofične lateralne skleroze (ALS) mogu se kvalifikovati za šestogodišnju studiju – 18 meseci kućnih poseta i poseta klinici nakon kojih sled period praćenja od pet godina. Zainteresovani se mogu prijaviti u registar pacijenata na Neuralink-ovoj veb stranici.

Pet godina rada

Mask je pet godina radio na Neuralinkovom cilju da koristi implantate za povezivanje ljudskog mozga sa računarom, ali kompanija je do sada testirala samo na životinjama. Kompanija se takođe suočila sa istragama nakon što je majmun uginuo tokom testiranja projekta 2022. godine, kao deo napora da se životinja natera da igra Pong, jednu od prvih video igara.

U svojoj novoj knjizi o osnivaču Neuralinka, autor Valter Ajsakson je napisao da je Musk bio inspirisan piscima naučne fantastike kao što je Ijan Benks da nastavi sa „tehnologijom interfejsa čovek-mašina pod nazivom „neuralna čipka“ koja se implantira u ljude i može da poveže sve njihove misli na računar.”

Kad Ilon Mask upadne u ‘demonski režim’ bolje da se sklonite

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde