CNN: Pohlepa se vratila na Wall Street

Nada da bi inflacija mogla zaista dostići vrhunac i da će Federalne rezerve uskoro smanjiti ili usporiti povećanje kamatnih stopa, vratile su akcije na Wall Street-u u život.  

Industrijski indeks Dow je porastao za 17% od kraja septembra, nakon najboljeg meseca za posmatrani tržišni barometar od 1976. godine.  Nasdaq i S&P 500 su porasli za oko 6%, odnosno 11%.

Kako pokazuje takozvani “Indeks poslovnog straha i pohlepe” (Fear & Greed Index) CNN-a, koji posmatra sedam indikatora tržišnog raspoloženja, primećuju se znaci pohlepe i on nije daleko od nivoa onoga što se zove ekstremna pohlepa. To je zapanjujući preokret od pre samo mesec dana, kada je indeks bio na teritoriji ekstremnog straha, piše u svom tekstu novinar Pol La Monika.

Zašto je došlo do velike promene raspoloženja na tržištu? Investitori računaju na manja povećanja stopa, činjenica je takođe da su prinosi na dugoročne obveznice počeli da padaju, pojavljuju se solidni izveštaji o zaradi u trećem kvartalu, a trenutno se očekuje pristojan, ako ne i spektakularan rast zarade od oko 6% u 2023. godini.

Pored toga, bankrot FTX-a i krah kriptovaluta takođe nemaju veliki uticaj na šire tržište akcija.

Pohlepa ili strah od propuštanja

Međutim, ipak postoji zabrinutost da bi naglo vraćanje akcija moglo biti preterano. Tu postoje faktori, da su, na primer, projekcije profita previše ružičaste, a isto važi i za projektovane zarade. Ističe se da investitori možda preterano reaguju na najnovije podatke o inflaciji i možda najvažnije, neki investitori sada možda žure da kupuju na osnovu (možda pogrešne) nade da je najgore zaista prošlo.

„Reakcija tržišta na skromno poboljšanje inflacije proizvođačkih cena odražava strah od propuštanja (FOMO) na kraju godine od strane institucionalnih investitora koji brže rade, i koji su značajno smanjili svoju izloženost riziku ove godine“, kaže Mark Haefele, direktor investicija u UBS Global Wealth Management.

Bez obzira na sve, CNN piše da ipak, na tržištu još uvek postoje neke povoljnosti, posebno sa manjim i srednjim preduzećima, ali da investitori samo treba da “imaju stomak za povremene napade nestabilnosti tržišta”.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde