Digitalni evro neće pre 2026.

Redakcija
Redakcija
Bonitet.com

Poslednji članci iz ove rubrike

Evropska centralna banka (ECB) testira digitalni evro, ali neće ga uvesti pre kraja 2026. godine, ocenio je u sredu član izvršnog odbora Bundesbanke Burkhart Balc.

„Savet ECB će do kraja probnog perioda iduće jeseni, u saradnji sa evropskim zakonodavcima, odlučiti o fazi realizacije digitalnog evra,“ rekao je Balc na jednoj konferenciji u Frankfurtu. „Digitalna valuta posle toga može u upotrebu, ali ne pre jeseni 2026.“

ECB je jula prošle godine odlučila da počne dvogodišnju proveru uslova za digitalizaciju evra, uključujući i tehnološke i pravne uslove, na primer one o zaštiti podataka, i tek posle toga će odlučiti.

Ako ga i bude, digitalni evro će biti samo varijanta keša, koji svakako ostaje u opticaju. Digitalizacija evra je mogući odgovor na kriptovalute poput bitkoina i etereuma, ali uz benefit stablinosti jer će biti pod ingerencijama ECB.

Digitalizovana rešenja platnog prometa sada su domen kompanija visoke tehnologije. „Nasuprot tome, digitalizovani evro građanima može da ponudi stabilno sredstvo plaćanja,“ rekao ja Balc.

Pored ECB, i neke druge centralne banke istražuju mogućnosti digitalizacije valute.

Komentari

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

Preporučujemo

Pratite nas