Da li će Beč postati žarište krize nekretnina u Evropi?

Foto: Envato Elements / tommyandone

Tržište nekretnina u Beču počelo je da brzo gubi na vrednosti, jer su u odnosu na maj prošle godine, cene stanova i kuća pale su 12,2 odsto.

Drugi najgori grad u EU po padu cena je Stockholm, u kojem su nekretnine pale 6,4 odsto

Prema podacima kojima raspolaže Bloomberg, cene stanova u Madridu, Milanu i Cirihu istovremeno rastu. Što se to događa u Austriji?

Bečko tržište, na kojem je fokus podjednako podeljen između najma i kupovine, pogodile su više kamatne stope na stambene kredite te usporavaju nove investicije u beton. Iako su prosečne cene najma pale na sedam evra za kvadrat, one su i dalje prilično visoke zbog dugog perioda rasta u proteklim godinama, piše tportal.

Ali očekuje se da će cene najma, a posledično i vrednosti nekretnina, i dalje padati jer je celo evropsko tržište u problemima nakon završetka ere jeftinog novca i istorijsko niskih kamata.

Više se traži najam

Rast kamatnih stopa koje diktiraju centralne banke poskupio je kredite širom kontinenta čije se stanovništvo već muči s krizom životnih troškova, kakve nije bilo više od 40 godina. U takvom okruženju cene nekretnina nastaviće da padaju, piše Bloomberg, a Evropa bi se mogla naći pred brzim otrežnjenjem nakon niza godina stabilnog rasta vrednosti stambenih i poslovnih prostora.

Prema agenciji Real Immobilienvermittlung, sve više Austrijanaca koji se sele u ili prema Beču zanima najam, a kupovina po trenutnim kamatnim stopama nije im primamljiva. Uz to, nekretnine su još uvek preskupe i prema austrijskoj centralnoj banci vrede 40 odsto više u odnosu na ‘realnu’ vrednost.

Ali kako se tržišni uslovi pogoršavaju, tako pada apetit za stambenim kreditima – novoodobreni krediti samo u martu pali su 60 odsto u odnosu na mart 2022. i to u celoj Austriji.

Slično i u drugim gradovima Evrope

Jedno od najaktivnijih nekretninskih tržišta, ono u Dablinu, takođe se počelo hladiti uz pad cena od 2,4 odsto u martu. Irska vlada već razmišlja o merama pomoći za sve koji imaju stambene kredite. Uprkos manjku nekretnina za stanovanje u Berlinu, cene su pale i u glavnom gradu Nemačke i to za jedan odsto u proteklom mesecu.

Najgore bi u novoj krizi mogli proći Britanci jer se u njihovoj državi stambeni krediti mogu ugovoriti s fiksnom kamatom samo na dve ili pet godina. Zbog toga će čak 1,4 miliona Britanaca već ove godine morati refinansirati svoje kredite, jasno, uz nepovoljnije uslove i to će, prema pisanju Bloomberga, okončati rast cena nekretnina u Londonu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde