ECB sprema novo podizanje referentne kamatne stope

Foto: Envato Elements / jirkaejc

Evropska centralna banka (ECB) će, u pokušaju da suzbije inflaciju, po svemu sudeći na sledećem zasedanju saveta guvernera ponovo povećati referentnu kamatnu stopu.

„Sadašnji podaci nagoveštavaju da na sednici 4. maja ponovo treba da povećamo kamatu,“, rekao je glavni ekonomista ECB Filip R. Lejn za francuski Le Monde.

„Još nije vreme za popuštanje,“, rekao je.

Lejn nije najavio koliku korekciju očekuje, ali je dodao da će monetarna politika od maja zavisiti od kretanja privrede, prenosi dpa.

ECB je od jula šest uzastopnih meseci podizala kamatu u evrozoni. Na martovskoj sednici, savet je ponovo povećao stopu za 0,5, na 3,5 odsto.

Članica upravnog odbora ECB Izabel Šnabel

 je za portal Politico u ponedeljak isto najavila povećanje kamatne stope.

„Prema mom mišljenju, očigledno je da je dalji rast kamate neophodan,“ rekla je. „Stepen korekcije će, međutim, zavisiti o podacima koji tek treba da stignu.“

ECB, kao i druge centralne banke, povećanjem kamatnih stopa nastoje da suzbiju snažnu i upornu inflaciju.

Veća kamata znači da krediti poskupljuju, što hladi tražnju i konačno usporava poskupljenja. ECB stopu inflacije – poskupljenja robe i usluga u maloprodaji – nastoji da zadrži ispod dva odsto.

„Inflacija je sredinom 2021. probila ciljanu vrednost, dakle skoro dve godine je previsoka,“ rekao je Lejn. „Što duže inflacija ostaje prejaka, to je veći rizik gubitka poverenja u našu sposobnost da je vratimo u željeni okvir.“

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde