Da li postoje naznake da će se Šangaj uskoro ‘otvoriti’?

Redakcija
Redakcija
Bonitet.com

Poslednji članci iz ove rubrike

Lokdaun u Kini je bar kako piše CNN, najveći zanemareni rizik po globalnu ekonomiju. Međutim, to se uskoro može promeniti. Kako se najavljuje, fabrike u Šangaju se pripremaju za ponovno otvaranje. Grad je ubrzao napore za izlazak iz blokade uvedene radi suzbijanja covida-19, koja je primorala većinu preduzeća u kineskom privrednom centru da zatvore pogone na gotovo tri nedelje.

Kako javljaju agencije, Tesla je pozvala radnike nazad na posao kako bi se pripremila za ponovno pokretanje proizvodnje. Isto je učinio i kineski partner Volkswagen-a i General Motors-a, SAIC Motor.

Ranije se najavljivalo da bi firme u Šangaju mogle ostati otvorene ako uspeju da izoluju radnike na licu mesta, ali to se pokazalo preteškim za mnoge, uključujući Teslu i Volkswagen koji su zatvorili fabrike 1. aprila.

Skoro 400 miliona ljudi u 45 gradova u Kini je u delimičnom ili potpunom lokdaunu a najrestriktivnije mere su u Šangaju. U gradu velike proizvodnje i velikog izvoza živi 25 miliona ljudi. Šangajska luka, u kojoj je prošle godine ostvareno 20 odsto od ukupnog kineskog transporta robe, trenutno nije u funkciji. U kontejnerima se nalazi i hrana za celi svet, koja, prema navodima CNN-a, propada, jer u funkciji nisu sistemi za hlađenje.

Kompanije, koje rade za Sony i Apple, su obustavile proizvodnju. Među takvim kompanijama je i Quanta koja proizvodi MacBook. Agencija Reuters je objavila da je kompanija Tesla proizvela 50.000 automobila manje.

Preporučujemo

Pratite nas