Da ste prošle godine uložili 1000 dolara u oglašivače na Super Boulu, danas biste imali…

Foto: Envato Elements / iheartcreative

Ključne tačke
  • Ovog vikenda na programu je najveći sportski događaj u SAD, Super Boul, finale prvenstva američkog fudbala koje će odigrati Kanzas Siti i Filadelfija.
  • Mnogima se prošlogodišnji Super Boul nije isplatio zbog loše godine na berzanskom tržištu, kao i vrlo loše godine za pojedine industrije.
  • “Šampion” za prošlu godinu je svakako kriptoberza FTX, koja je krajem prošle godine doživela kolaps. Akcije kompanije više ne vrede “ni dinara”.

“Biznis bez reklame je kao namigivanje devojci u mraku. Ti znaš šta radiš, ali niko drugi ne zna.” Stjuart Brit, marketinški stručnjak.

Kada je u pitanju ovaj tekst, nastavak priče ide ovako. Devojka je odreagovala na namigivanje, rešila da uloži vreme i novac u “projekat”, a onda shvatila šta je u pitanju i ugasila svetlo.

Kome se Super Boul isplatio?

Ovog vikenda na programu je najveći sportski događaj u SAD, Super Boul, finale prvenstva američkog fudbala koje će odigrati Kanzas Siti i Filadelfija. Pored toga, ovo je i veliki marketinški događaj. Kompanije jure za slobodnim ‘slotovima’ tokom finala za koji će platiti milione dolara. Prošle godine 30 sekundi u udarnom terminu koštalo je nešto preko šest miliona dolara. Ove godine rekordnih sedam miliona, sudeći po Forbes-u.

Međutim, mnogima se prošlogodišnji Super Boul nije isplatio. Generalno loša godina na berzanskom tržištu, kao i vrlo loša godina za pojedine industrije, dovela je do toga, da ako ste reagovali na “namig” ovih kompanija i sledećeg dana kupili njihove akcije na berzi, danas bi u vašem novčaniku bilo mnogo manje novca.

FTX “šampion”

“Šampion” za prošlu godinu je svakako kriptoberza FTX, koja je krajem prošle godine doživela kolaps. Akcije kompanije više ne vrede “ni dinara”, a svi koji su nakon čuvene reklame sa Lerijem Dejvidom, glumcem i producentom, odlučili da kupe akcije kompanije, sada su praznih ruku.

Kripto svet je prilično uložio na reklamu prethodne godine, pa FTX prati i Coinbase, čije su akcije u roku od godinu dana izgubile 83 odsto svoje vrednosti. Da ste, na primer, nakon Super Boula kupili akcije Coinbase-a u vrednosti od 1,000 dolara, one bi sada vredele, 270 dolara.

Carvana, online prodavac polovnih vozila, koji je bio jedan od hitova tokom pandemije, pojavio se sa reklamom na najvećem sportskom događaju prošle godine, ali su im akcije u roku od godinu dana izgubile 96 odsto od svoje vrednosti.

Među, one koji su izgubili oko 30-ak odsto svoje vrednosti su i Squarespace, platforma za izradu web stranica, Rocket Mortgage, kompanija koja se bavi hipotekatnim kreditima, dok su na primer, oko 10-20 odsto vrednosti izgubili Salesforce, GM i Meta.

Naravno, neke kompanije nisu imali naročite gubitke, poput redovnog oglašivača na Super Boulu Budweiser-a koji je izgubio samo dva odsto svoje vrednosti akcija.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde