Potera za ‘kripto kraljevima’: Benkman-Frid uhapšen na Bahamima

Sem Benkman-Frid, osnivač propale berze kriptovaluta FTX, uhapšen je na Bahamima, saopštio je državni tužilac te zemlje. Pored njega, u svetu vlada potera za još jednim „kripto kraljem“ Do Kvonom, za koga se misli da je u Srbiji.

On bi trebalo da se pojavi u utorak pred sudom za prekršaje u glavnom gradu te karipske zemlje Nasauu.

Policija je saopštila da je 30-godišnji Benkman-Frid uhapšen zbog „finansijskih prekršaja“ protiv zakona u SAD i na Bahamima, javlja BBC.

______________

______________

„Ranije večeras, vlasti Bahama su uhapsile Semjuela Benkmana-Frida na zahtev vlade SAD, na osnovu zapečaćene optužnice koju je podigao SDNI [Južni okrug Njujorka]. Očekujemo da ujutru krenemo da otpečatimo optužnicu i imati više da se kaže u to vreme“, navela je kancelarija američkog tužioca na Menhetnu.

Prošlog meseca FTX je podneo zahtev za bankrot u SAD, zbog čega mnogi korisnici nisu u mogućnosti da povuku svoja sredstva.

Prema sudskom podnesku prošlog meseca, FTX duguje svojim poveriocima skoro 3,1 milijardu dolara.

Nejasno je koliko će ljudi koji imaju sredstva na ovoj berzi dobiti nazad na kraju stečajnog postupka – iako su mnogi stručnjaci upozorili da bi to mogao biti mali deo onoga što su položili.

FTX razmena je omogućila kupcima da trguju normalnim novcem za kriptovalute poput bitcoina.

„Kripto kralj je mlada verzija Vorena Bafeta“

Benkman-Frid je nekada bio viđen kao mlada verzija legendarnog američkog investitora Vorena Bafeta, a tek krajem oktobra imao je neto vrednost procenjenu na više od 15 milijardi dolara.

U Vašingtonu je postao dobro poznat kao politički donator, uglavnom demokratskim političarima ili grupama, navodno podržavajući prevenciju pandemije i poboljšanu regulaciju kriptovaluta.

Regulatori sa Vol Strita su takođe rekli da će preduzeti mere protiv Bankman-Frida.

FTX osnovali su 2019. Benkman-Frid, bivši trgovac sa Wall Street-a i bivši zaposleni Google-a Geri Vang.

Postala je druga najveća kripto berza na svetu, trgujući oko 10 milijardi dolara kriptovaluta dnevno.

Ali 11. novembra FTX je podneo zahtev za zaštitu od bankrota nakon što su korisnici povukli 6 milijardi dolara sa platforme za tri dana, a rivalska berza Binance je odustala od sporazuma o spasavanju. U isto vreme, Benkman-Frid je podneo ostavku na mesto izvršnog direktora FTX-a.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde