Kontroverzni Korejac, koga traže južnokorejske vlasti, lociran u Srbiji?

Globalna potraga za kontroverznim osnivačem i izvršnim direktorom Terraform Labs-a Do Kvonom i dalje traje, a južnokorejske vlasti sada veruju da je on u Srbiji.

Kvon je napustio Singapur u septembru, a prema izveštaju Chosun Media od 11. decembra, južnokorejske vlasti pratile su dojavu o tome gde se on nalazi, sugerišući da je on sada u Srbiji i uspele su to da potvrde.

U izveštaju se takođe navodi da je Ministarstvo finansija Južne Koreje „u procesu traženja saradnje od srpske vlade“ u sklopu istrage, piše Cointelegraph, prenosi Seebiz.

Južnokorejske vlasti su bile u potrazi za Do Kvonom od propasti Terre, ali čini se da do sada nisu imale puno sreće u određivanju njegove lokacije.

Propast algoritamskog stablecoina terra u maju ove godine opisivan je kao ‘Lehman momenat kriptofinansija’ ili Madofovom piramidalnom šemom. To je bio jedan od prvih, ali ne i poslednji udar na tržištu kriptovaluta.

Šta će Srbija uraditi?

Pretpostavlja se da se 31-godišnjak preselio u Singapur krajem aprila, neposredno pre kolapsa sistema, a 14.septembra Jedinica za finansijske i vrednosne papire Kancelarije južnog okruga Seula izdala je nalog za hapšenje protiv Kvona zbog navodnog kršenja južnokorejskih zakona o tržištu kapitala. Kvon je tvrdio da nije „u begu“ i da se „ne trudi da se sakrije.“

Do sada su ga locirali u Singapuru, Dubaiju, a sada u Srbiji.

Ako se ispostavi da je Do Kvon u Srbiji, ostaje da se vidi koje, ako uopšte, pravne konce mogu povući iz Južne Koreje.  

Dok je Južna Koreja sklopila bilateralni ugovor o izručenju s 31 državom, Srbija nije među njima, piše Cointelegraph. Ali, Južna Koreja je sklopila i mnogo širi multilateralni ugovor o izručenju s Većem Evrope, čiji je potpisnik i Srbija.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde