Digitalizacija u bankarstvu – nezaustavljive promene u dva smera

Globalna pandemija nametnula je socijalnu distancu kao jedini prihvatljiv model ponašanja i naglasila značaj digitalne transformacije bankarske industrije, koji je u novonastalim okolnostima dodatno ubrzan. Digitalizacija je omogućila da se na brz i krajnje jednostavan način obavi najveći deo bankarskih transakcija iz udobnosti doma, u isto vreme vodeći računa o očuvanju zdravlja i bezbednosti. Banca Intesa je, kao lider na tržištu Srbije i deo velike međunarodne Intesa Sanpaolo grupe, prepoznala značaj i potencijal digitalizacije u unapređenju ukupnog korisničkog iskustva ka čemu konstantno stremi, anticipirajući potrebe svojih klijenata u izmenjenim tržišnim okolnostima. Novi način života, koji je podržan savremenim tehnološkim rešenjima, doprineo je kreiranju novih navika i očekivanja klijenata koji žele da svoje poslove završe u samo nekoliko klikova i da ono što im je potrebno dobiju brzo putem interneta, bilo na računarima ili putem mobilne aplikacije. 

Pre deceniju prva banka sa mobilnom aplikacijom        

Razvoj tehnologija utiče na sve delatnosti, pa tako i na bankarstvo u kome vidimo promene u dva smera: digitalizacija u cilju poboljšanja efikasnosti poslovnih procesa banke i digitalizacija pri pružanju usluga korisnicima. Značaj digitalizacije, kao i njen potencijal, Banca Intesa prepoznala je pre više od deceniju, kada je kao prva banka na domaćem tržištu lansirala mobilnu aplikaciju Intesa Mobi koja danas broji preko 400.000 korisnika, kako fizičkih tako i pravnih lica. Inovacije i put ka digitalnoj transformaciji se oslikavaju i u podacima da klijenti svakog meseca u proseku obave oko 25.000 transakcija putem Wave2pay-a, a do sada je realizovano više od 50.000 onlajn kredita i dozvoljenih prekoračenja bez odlaska u banku.

Primena novih tehnologija koje se koriste u raznim sferama života, uslovila je da i banke rade na konstantnom osavremenjivanju, omogućavajući svojim klijentima pristup kvalitetnim i inovativnim, a u isto vreme i sigurnim i bezbednim uslugama. Broj klijenata koji izvršavaju transakcije preko digitalnih kanala u Banca Intesa porastao je za 25% tokom 2020. godine uglavnom odražavajući sve veću upotrebu mobilne aplikacija za svakodnevno bankarstvo. 

Broj digitalnih kanala u stalnom porastu

Do kraja prošle godine, čak 86% transakcija je migrirano iz ekspozitura, dok je udeo digitalnih kanala u stalnom porastu, podstaknut visokom stopom usvajanja Intesa Mobi aplikacije. Klijentima je predstavljena i usluga Apple Pay za VISA kartice koja je omogućila novo, inovativno, lako i brzo beskontaktno mobilno plaćanje za fizička i pravna lica. Samo tokom prve dve nedelje od kada je usluga bila puštena, izvršeno je više od 14.000 transakcija. Trenutno je u toku primena Apple Pay-a za korisnike MasterCard kartica i biće uskoro dostupna.

Banka je kao sistemski važna tržišna banka nastavila da podržava strateške projekte Narodne banke Srbije i zadržala ulogu značajnog katalizatora u primeni digitalizacije u našoj zemlji. U 2020. godini omogućeno je instant plaćanje u aplikacijama Intesa Mobi i Biz Mobi, tako da naši klijenti mogu da izvršavaju plaćanja putem mobilne aplikacije skeniranjem QR koda sa POS terminala ili drugih trgovačkih uređaja, odnosno sa internet prodajnog mesta. Instant plaćanje na prodajnom mestu trgovca pretpostavlja prenos sredstava sa računa klijenta na račun trgovca u roku od nekoliko sekundi. Na ovaj način Banka doprinosi podršci bezgotovinskog plaćanja, istovremeno pružajući niže troškove trgovcima, kao i jednostavna plaćanja putem postojećih mobilnih aplikacija. U prilog ovim tvrdnjama govori i činjenica da je Banca Intesa zabeležila na kraju 2020. godine preko 8 miliona transakcija kroz e-commerce, što predstavlja rast od preko 100% u odnosu na godinu pre. 

Trogodišnji put

Kako bi izašla u susret svim potrebama klijenata i u potpunosti promenila njihovo poslovno iskustvo, Banca Intesa od 2020. godine glavni fokus stavlja na implementaciji programa digitalne transformacije koji predviđa trogodišnji put ka potpunom uvođenju sveobuhvatne digitalne platforme u banci. Program digitalne transformacije odnosi se na uvođenje novih rešenja na nekoliko kanala: nove onlajn i mobilne aplikacije za fizička i pravna lica, novu aplikaciju za ekspoziture i uvođenje bezpapirnog koncepta, novi sajt Banke i novu, unapređenu CRM aplikaciju i integraciju sa direktnim kanalima i sajtom banke. Obim projekta obuhvatiće sve segmente klijenata, dok je trenutno najveći fokus na segmentu stanovništva i digitalnim kanalima. U narednom periodu fokus će se više preusmeriti na promene u ekspoziturama, kao i na uvođenje novih aplikacija za pravna lica. Implementacijom ovog velikog projekta, Banca Intesa nastavlja da bude pouzdan partner privredi i društvu u kojem posluje, uvodeći kao lider inovacije od strateškog značaja.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde