Digitalizacija u osnovi uspešne transformacije poslovnog modela

“Poziciju lidera u digitalizaciji lizing usluga posvećeno gradimo još od 2012. godine, kada smo započeli proces transformacije poslovnog modela, biznis procesa i optimizacije poslovanja u cilju unapređenja naše efikasnosti u realizaciji finansiranja. Osim automatizacijom poslovnih procesa, taj put rezultirao je i kreiranjem digitalnog prodajnog alata, portala koji nam omogućava da klijentima obezbedimo brzo odobrenje lizing finansiranja. U prethodne dve godine pomenuti alat učinili smo dostupnim, ne samo preko naših prodajnih savetnika, već i u salonima velikog broja naših partnera, zahvaljujući čemu klijenti imaju mogućnost da i prilikom samog izbora vozila, apliciraju za finansiranje i odobrenje dobiju, već i u roku od jednog minuta ‒ brzinom espressa. Time je ovaj alat doživeo svoju punu afirmaciju“, kaže Nebojša Janićijević, predsednik Izvršnog odbora Intesa Leasing.

Naš sagovornik ukazuje da pored benefita koje donosi primena portala, kako bi klijentima obezbedili još lakši pristup lizing finansiranju, kao i korišćenju povezanih usluga, nastavljaju da rade i na digitalizaciji poslovanja kroz projekat uvođenja mogućnosti za digitalno potpisivanje ugovorne dokumentacije uz upotrebu digitalnog elektronskog sertifikata.

„Zahvaljujući novom rešenju čiju punu primenu očekujemo do kraja trećeg kvartala, omogućićemo da, ne samo odobrenje, već i realizacija finansiranja, kao i druge usluge klijentima budu dostupne digitalno i na taj način ćemo kreirati paperless transakcije. Paralelno sa tim, Intesa Leasing bila je jedan od inicijatora projekta razvoja sistema e-ovlašćenja u saradnji sa Agencijom za privredne registre (APR), Ministarstvom unutrašnjih poslova i Kancelarijom za IT i eUpravu Republike Srbije. U pitanju je program koji omogućava produženje registracije vozila nabavljenog na lizing bez potrebe da klijent dolazi u poslovnicu po ovlašćenje u papirnoj formi, budući da se svi neophodni podaci predstavnicima MUP-a i firmama koje obavljaju tehničke preglede dostavljaju onlajn. Takođe, nastojimo da u narednom periodu dodatno poboljšamo kvalitet usluga koje pružamo našim klijentima primenom najnovijih rešenja u oblasti robotizacije. Na posletku, istakao bih da sam siguran da rešenja koja primenjujemo na polju digitalizacije ne bi bila dovoljna za ostvarenje ovako uspešnih rezultata bez stručnog i pouzdanog tima zaposlenih koji stoji iza njih, a na koji sam posebno ponosan.

U vremenima kada se, u skladu s aktuelnim trendovima, potrebe klijenata ubrzano menjaju, na koji način razvijate ponudu tako da adekvatno odgovori na različite zahteve za finansiranjem?

Digitalizacija ima važnu ulogu u unapređenju efikasnosti poslovanja kompanija, te ne smemo zanemariti ni uticaj koji ona ima na promene u ponašanju i potrebama klijenata. Zahvaljujući razvoju tehnologija i digitalnih servisa oni danas raspolažu velikim brojem informacija u uslovima potrebe za brzim donošenjem odluka. Upravo to, usmerilo nas je ka daljem širenju mreže partnera kroz koju bismo im proizvode i usluge učinili još pristupačnijim, i to na mestu i u vreme kada su im potrebni, pre svega, prilikom samog izbora vozila uz stručnu podršku prodajnog osoblja u salonima automobila.

Da bismo im te usluge obezbedili uz što povoljnije uslove finansiranja, negujemo saradnju sa vodećim svetskim i evropskim kreditnim institucijama poput Međunarodne finansijske korporacije (IFC), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i Nemačke razvojne banke (KfW), a sredstva obezbeđujemo i iz kreditnih linija Intesa Sanpaolo grupe u čijem sastavu poslujemo. S druge strane, imajući u vidu aktuelnosti u pogledu rasta referentnih kamatnih stopa, klijenti teže što većem nivou predvidljivosti u pogledu plana otplate, te im kroz različite ponude, pored opcije za ugovaranje lizing finansiranja sa varijabilnom, stavljamo na raspolaganje i ponudu sa fiksnom kamatnom stopom.

Sve je veći akcenat na ESG principima.

Da, vodeći se strateškim ciljevima Intesa Sanpaolo grupe, posebno smo usmereni na primenu ESG principa u poslovanju kroz podršku finansiranju vozila i projekata u oblasti održivih izvora energije. Shodno tome, a na bazi saradnje sa pomenutim institucijama, trudimo se da ponudimo povoljne izvore finansiranja za te namene, uključujući i kreditne linije s grantom. Našu posvećenost ostvarenju zelenih ciljeva potvrđuju podaci koji pokazuju da smo na kraju prvog kvartala 2023. zabeležili značajno godišnje povećanje ulaganja u hibridna i električna vozila, kao i solarne panele.

Prethodna godina po mnogo čemu bila je izazovna za poslovanje u svim oblastima (geopolitički sukobi, zastoji u isporuci vozila, delova, globalna i inflacija u Srbiji, poskupljenje kredita…). Da li se situacija u prvom kvartalu ove godine na tržištu putničkih, teretnih vozila, opreme stabilizovala i koliko je to imalo uticaja na lizing industriju?

Nastavljajući se na veoma izazovne pandemijske godine, 2022. donela je čitav niz promena koje su uticale na poslovanje u svim oblastima privrede, uključujući i lizing industriju. Još uvek aktuelna geopolitička dešavanja, kreirala su nove tržišne okolnosti koje je obeležio rekordni rast globalne inflacije čije kretanje centralne banke u Evropi i svetu nastoje da kontrolišu primenom restriktivnih monetarnih politika, pre svega, podizanjem nivoa referentnih kamatnih stopa. Osim toga, složene okolnosti u zemljama koje su važni izvoznici energenata i komponenti neophodnih za proizvodnju vozila dovele su do poremećaja u lancima snabdevanja koji su se značajno odrazili na rokove isporuka u mnogim granama industrije, a posebno u automobilskoj.

Uprkos tome, a zahvaljujući dobrom strateškom pristupu usmerenom na prilagođavanje organizacije i digitalizaciju poslovanja, kao i posvećenost kontinuiranom unapređenju saradnje sa najznačajnijim partnerima i dilerima vozila, uspeli smo da očuvamo svoju tržišnu poziciju i godinu završimo sa rekordnim rezultatima – uz preko 124 miliona evra novorealizovanog iznosa finansiranja, ostvarili smo najveće tržišno učešće po ukupnoj aktivi od 20,3%. Istakao bih da i u prvom kvartalu tekuće godine, nastavljamo da beležimo uspešne rezultate uz godišnji rast novorealizovanog iznosa finansiranja od 64%.

Imali ste zapaženi nastup na Sajmu automobila ove godine, kao i na jubilarnom Međunarodnom sajmu poljoprivrede.

U okviru zajedničkog nastupa sa Banca Intesa i partnerima, na Sajmu automobila u Beogradu, uz atraktivnu ponudu predstavili smo i demonstrirali rad portala, kao jedinog prodajnog alata na tržištu koji omogućava klijentima da odobrenje lizinga dobiju za manje od 60 sekundi. Drago mi je što mogu da istaknem da je zahvaljujući jedinstvenom pristupu odobrenja na licu mesta i posebno pripremljenoj ponudi preko 100 posetilaca Sajma iskoristilo mogućnost za brzo odobrenje lizing finansiranja odabranog vozila.

Takođe, budući da je finansijski lizing veoma efikasan vid finansiranja i poljoprivredne opreme i mehanizacije, na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, pridružili smo se nastupu Banca Intesa, u okviru kog su posetioci mogli da se upoznaju s aktuelnim trendovima u poljoprivredi i čitavim spektrom komplementarnih finansijskih usluga namenjenih podršci i finansiranju potreba klijenata iz agro segmenta. I ovoga puta posetiocima smo ponudili posebne uslove za nabavku traktora, kombajna, priključnih mašina i druge poljoprivredne opreme na lizing uz jednostavnu proceduru realizacije.

Jačanje i lizing industrije

Akvizicijama banaka na tržištu Srbije istovremeno smo imali i ukrupnjavanje u sektoru lizinga. Kako će se po vašem mišljenju dalje kretati taj proces i kakva je pozicija kompanije Intesa Leasing u novim tržišnim uslovima?

Snažna konsolidacija bankarskog tržišta u našoj zemlji, dovela je do identične situacije u sektoru pružanja lizing usluga posebno u poslednjih godinu dana. Do pojačane konkurentnosti i atraktivnosti lizing tržišta došlo je ne samo usled akvizicija banka koje u sklopu svog poslovanja imaju lizing kuće, već i ulaskom na tržište novih igrača, kao i lizing kompanija koje prate jake brendove putničkih i komercijalnih vozila.

Sigurno je da jačanje konkurencije doprinosi daljem širenju raznovrsnosti ponude i cena, kao i unapređenju kvaliteta usluga, i da kao takvo deluje pozitivno na rast lizing tržišta.

Zahvaljujući prednostima koje za poslovanje donosi činjenica što smo jedina lizing kompanija na tržištu koja u primeni ima alat za onlajn odobrenje zahteva finansiranja, Intesa Leasing zauzima vodeće pozicije po gotovo svim ključnim parametrima uspeha, a sigurno je da će u ovakvim uslovima, prilagođavanje potrebama klijenata kroz dalji razvoj digitalizacije poslovanja i unapređenja kvaliteta ponude, biti od suštinske važnosti da lidersku poziciju na tržištu i učvrstimo.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde