Direktor naftnog giganta planira da ‘smanji doživljaj’ sa obnovljivom energijom

Foto: Twenty20

Izvršni direktor kompanije British Petroleum (BP) Bernard Luni planira da ‘smanji doživljaj’ kada je u pitanju okretanje naftnog giganta ka obnovljivoj energiji.

U nedavnim razgovorima sa ljudima bliskim kompaniji, kako piše Wall Street Journal, Luni je rekao da je razočaran povraćajem nekih investicija naftnog giganta u obnovljive izvore energije i da planira da sledi ‘užu strategiju’ zelene energije. On je rekao da BP mora da učini više da ubedi akcionare u svoju strategiju za maksimiziranje profita u oblastima u kojima ima konkurentsku prednost, uključujući svoje nasleđe u vidu naftno-gasnih operacija.

Kako piše list, Luni planira da stavi manje naglaska na takozvane ciljeve ESG-a (termin za životnu sredinu, društvo i upravljanje), kako bi oni manje ometali kompaniju u isporučivanju profita.

Luni, kažu upućeni, smatra ove poteze kao ‘kratkoročnu korekciju kursa’, a ne kao glavni strateški zaokret za 114-godišnju kompaniju.

Analitičari i neki investitori kažu da obećanja BP-a da će preći sa fosilnih goriva na obnovljivu energiju rizikuju da ugroze performanse kompanije. Mnoge kompanije se bore da pređu na nove zelene tehnologije dok se i dalje u velikoj meri oslanjaju na tradicionalne izvore energije.

Ambiciozni planovi, ali bez realizacije

Luni, koji je već 32 godine u kompaniji, preuzeo je funkciju generalnog direktora početkom 2020. godine i ubrzo je najavio da će smanjiti emisije gasova staklene bašte, uključujući i naftu i gas koje kompanija prodaje. Analitičari su tada rekli da su novi ciljevi otišli “​​dalje od planova rivala”.

Kao evropske naftne kompanije, BP i Shell suočavaju se sa većim nadzorom investitora i vlade u pogledu svojih planova za smanjenje ugljenika od američkih rivala, koji su se više držali svog osnovnog poslovanja sa naftom i gasom. Zato su i akcije američkih kompanija, pogotovo Exxon-a, bile daleko ispred evropskih rivala, piše WSJ.

Međutim, izgleda da će se to promeniti.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde